Regatul economic al familiei Cioaba, la limita falimentului

Luni, 19 August 2013, ora 14:30
6383 citiri
Regatul economic al familiei Cioaba, la limita falimentului

Moartea subita a autoproclamatului rege al romilor aduce in lumina reflectoarelor mostenirea pe care Florin Cioaba a lasa in urma dupa 15 ani de "domnie". In afara de titlul detinut de mai multe generatii si renumele la nivel international, averea care ramane in mainile fiului cel mare, Dorin Cioaba, este un mic imperiu in industria metalurgica, aflat insa la limita falimentului.

Subiecte precum averea si extravagantele celui care s-a autointitulat regele romilor au facut intotdeauna deliciul opiniei publice. Coroana, palatele, petrecerile, dar si steaua de pe cer - cadoul pe care Florin Cioaba i l-a oferit sotiei sale Marita anul trecut de 8 martie sunt doar cateva din aspectele condimentate ale familiei "regale".

In acte insa, averea lui Cioaba isi pierde din sclipici. Desi a detinut un mic imperiu in industria metalurgica din Sibiu, cele cateva zeci de firme aflate pe numele membrilor familiei au fost radiate una cate una, iar in prezent, din cele sapte ramase, patru sunt in insolventa sau faliment.

Atelierul de Mestesuguri este detinut de Dorin Cioaba, fiul cel mare, Elisia si Liliana Cioaba, Marita si Sighisoara Cioaba, sotia lui Dorin.

Obiectul de activitate este fabricarea ambalajelor usoare din metal, insa nu merge prea bine tinand cont ca singurele date publicate in ultimii patru ani sunt pierderile de 315 lei de anul trecut, potrivit informatiilor oferit de site-ul de verificare firme online, Risco.

Best Star Nef, detinuta de Sighisoara Cioaba, se ocupa cu turnarea metalelor neferoase usoare, in prezent aflandu-se in procedura de faliment, cu o cifra de afaceri de 600.000 de lei si profit de 130.000 de lei in 2012.

Metalex International, detinuta de Anamaria, una dintre fetele lui Florin Cioaba, se ocupa cu recuperarea metalelor reciclabile sortate, insa si aceasta firma se afla in procedura de insolventa, cu o cifra de afaceri de 1,4 milioane de lei si un profit de 160.000 de lei in 2011.

Regal Company este un atelier de usi si ferestre din metal, detinut de Florin Cioaba si care se afla, de asemenea, sub incidenta legii insolventei.

Florin Cioaba a mai detinut impreuna cu sotia si Regal Grup, tot un atelier de constructii metalice, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 80 de mii de lei si un profit de 28.000 de lei.

Industria bronzului, o firma de comert en gross de metale si minereuri metalice, aflata pe numele Sighisoarei Cioaba, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de un milion de lei si un profit de doar 3.300 de lei.

International Regal Grup este o fabrica de mobila detinuta de raposatul Cioaba, cu o cifra de afaceri de 355.000 de lei si un profit de 62.000 de lei anul trecut.

Romdor Grup, o alta firma aflata in insolventa, pe numele lui Dorin Cioaba, se ocupa cu turnarea altor metale neferoase. Si fiul cel mic al lui Florin Cioaba, Daniel, detine firma Metal Nef Rom, aflata in functiune.

Intre antreprenoriat si diplomatie

De altfel, regele Florin Cioaba nu si-a creat renume in jurul spiritului sau antreprenorial ci mai curand in urma demersurilor pe care le-a intreprins in ultimii 15 ani pentru emanciparea romilor.

Apropiat al familiei Basescu, Florin Cioaba a sustinut scolarizarea si, cel putin la nivel declarativ, a condamnat casatoriile intre minori, dupa ce el insusi a fost aspru criticat de comunitatea europeana, cand si-a maritat fiica la varsta de 12 ani. Referitor la problema emigrantilor romi in Europa, a afirmat intotdeauna ca infractorii trebuie pedepsiti, dar nu a uitat niciodata sa sublinieze dezinteresul statului roman pentru problema sociala a romilor.

Cioaba nu ia in mormant sceptrul si coroana

Florin Cioaba va fi ingropat fara sceptru si fara coroana, acestea ramanand urmasului sau la tron. Potrivit imparatului Iulian, la priveghi si la inmormantarea lui Florin Cioaba sunt asteptati romi din toata tara.

Intrebat daca presedintele Traian Basescu va fi prezent la inmormantare, imparatul Iulian a raspuns: "Nu cred, dar poate sa vina. Nu vrem sa implicam Guvernul Romaniei in problemele noastre". El spera insa ca Florin Cioaba sa fie ingropat alaturi de tatal sau, de primul rege autointitulat al romilor, in Cimitirul Municipal din Sibiu. Iulian are si el un cavou vizavi de mormantul parintilor lui Florin Cioaba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#afaceri familia Cioaba, #avere familia Cioaba, #mostenire familia Cioaba, #mostenire Dorin Cioaba , #Faliment