Val de falimente in 2012. Scumpirea creditelor va face ravagii printre companii

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 12:04
2363 citiri
Val de falimente in 2012. Scumpirea creditelor va face ravagii printre companii
Companiile se pregatesc de faliment

Lipsa cresterii economice, acumularea datoriilor din anii trecuti, dar, mai ales, limitarea creditarii va insemna sfarsitul pentru multe companii romanesti in 2012.

Companiile dependente de finantari bancare nu vor avea o viata prea usoara in 2012. Noua strategie a bancilor europene de a limita creditarea in Europa de Est duce la scumpirea creditelor, ceea ce va face imposibila activitatea multor companii.

"Cel mai important factor care va duce la cresterea numarului de falimente este blocarea creditarii din cauza cresterii dobanzilor. Absortia fondurilor europene poate fi un motor de crestere, insa unul discutabil", a declarat pentru Business24 economistul Daniel Daianu.

De aceeasi parere este si Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

"Posibilitatea ca numarul de falimente sa creasca este mare. 2012 va fi un an dificil pentru companii mai ales din cauza lipsei de finantare. Bancile europene trebuie sa-si restranga bilanturile, ceea ce afecteaza fluxul de credite catre Europa de Est. Acest lucru le va aduce probleme companiilor care depind de finantare".

Rezista companiile indispensabile

De valul de falimente vor fi afectate companiile din toate domeniile. Tinand cont de faptul ca Romania se asteapta la o usoara crestere economica, iar Uniunea Europeana va avea o scadere a economiei de 0,3%, companiile care depind de exporturile catre UE se vor confrunta cu dificultati.

"Nu cred ca vom asista la falimente in lant, anul acesta, insa firmele romanesti care depind de exporturile catre Europa vor avea probleme", este de parere Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Cel mai bine vor rezista firmele ce ofera produse si servicii indispensabile traiului uman, cum ar fi cele din domeniul alimentar. Insa acestea se vor confrunta cu o concurenta mare din partea lanturilor internationale, lucru la care se adauga si marjele mici de profit.

Daniel Daianu crede ca anul acesta va fi mai generos cu firmele din constructii, deoarece se vor derula proiecte europene importante. Acest domeniu a dat semne de revenire inca din al treilea trimestru al anului trecut, cand constructiile si agricultura au fost printre putinele sectoare care au inregistrat cresteri.

"Exista o serie de factori economici care ne duc la concluzia ca va creste numarul de falimente. Cei mai importanti dintre acestia sunt ca nu avem crestere economica, creditarea este blocata, iar iar multe companii sunt deja la limita supravietuirii", a mai spus economistul.

Cresc datoriile firmelor

In ultima parte a anului trecut, s-a observat o agravare brusca a comportamentului de plata a datoriilor in randul companiilor, dupa cum arata un studiu recent al Coface Romania. "Exista un trend ingrijorator de crestere a numarului de falimente in 2012", dupa cum spun reprezentantii companiei de evaluare.

Astfel, atat numarul de datorii restante, cat si valoarea sumelor neincasate a inregistrat o crestere brusca, fiind de cateva ori mai mare decat in urma cu jumatate de an.

Companiile intrate in faliment, in primele 11 luni ale anului trecut, au avut o cifra de afaceri cumulate de circa 3 miliarde de euro, mai mica decat in 2010. Insa datoriile acestora au fost de 429 milioane de euro, de aproape patru ori mai mari, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). In perioada 1 ianuarie-31 octombrie numarul insolventelor a fost de 16.622 de societati.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#faliment companii, #insolventa companii, #intrare faliment, #intrare insolventa, #datorii banca, #restante credit, #economie romania, #dan matei agathon, #daniel daianu, #radu hanga , #Faliment