Gerea: Incercam sa salvam de la faliment complexurile energetice Oltenia si Hunedoara

Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:20
1564 citiri
Gerea: Incercam sa salvam de la faliment complexurile energetice Oltenia si Hunedoara
Foto: psnews.ro

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat luni ca statul incearca sa salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia si Huneadoara, aflate intr-o situatie dificila.

"Suntem intr-o situatie ingrata. La Complexul Energetic Hunedoara este o noua conducere, putem spune ca si un nou Consiliu de Aministratie care sper sa gaseasca solutii. Eu sunt un pic optimist din fire, sper ca intr-o luna sa avem o linie, sa salvam aceste doua entitati esentiale (complexurile Oltenia si Hunedoara - n.r.) pentru sistemul energetic", a spus Gerea la conferinta ZF Power Summit.

Potrivit acestuia, in cazul Complexului Energetic Oltenia Ministerul Energiei incearca sa "impuste doi iepuri dintr-o lovitura", respectiv adica sa transfere minele de la Berbesti catre CET Govora.

"Incercam sa impuscam doi iepuri deodata, sa vedem cum o anumita parte ineficienta poate capata valoare in alta zona, adica minele de la Berbesti sa fuzioneze cu CET Govora, astel Complexul Energetic Oltenia scapa de presiunea mare legata de problema de personal. Aceste mine produc o pierdere apreciabila, dar CET Govora va putea sa asigure caldura la Oltchim si la Ramnicu-Valcea, totul conform unui program stabilit de CET Govora si Complexul Energetic Oltenia. La Complexul Energetic Oltenia raman probleme de eficientizare, investitii", a spus Gerea.

Ministrul a adaugat ca desi este esential pentru securitatea sistemului energetic national, Complexul Energetic Hunedoara este necompetitiv si nu poate face fata cerintelor economiei de piata.

"Putem identifica unele cauze pentru care Complexul Energetic Hunedoara este ineficient. Dar nu putem lua masuri radicale fara o analiza serioasa privind posibilitati de salvare. Este simplu sa spui hai sa le inchidem, dar ce pui in loc?", a continuat Gerea.

Totodata, el a afirmat ca a transmis FMI ca populatia nu poate suporta o crestere abrupta a pretului gazelor naturale, asa cum a cerut Fondul, si ca autoritatile romane au propus ca viitoare majorare, mai mica decat cea solicitata de FMI,sa aiba loc la 1 iunie sau 1 iulie.

"Legat de problema gazelor pentru populatie, lucrurile sunt oarecum destul de clare. Noi am spus ca populatia nu poate suporta cresteri foarte mari si imediate asa cum ne-au fost solicitate. Am propus de la 1 iunie sau 1 iulie un pret cu mult sub cel cerut de FMI, de la care nu cred ca vom putea da inapoi, deci nu intrevad nicio alta varianta de intelegere in afara de cea propusa de noi deja", a mentionat Gerea.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Niculae Havrilet, spunea in urma cu o saptamana ca pretul gazelor naturale destinate consumului populatiei ar putea creste in acest an cu 7%, posibil de la 1 aprilie sau 1 iulie, in functie de decizia Guvernului de a anula sau nu decizia prin care a suspendat calendarul de liberalizare a pretului.

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au cerut Guvernului sa creasca de la 1 aprilie pentru populatie si centrale de energie termica (CET-uri) de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins solicitarea, considerand-o nesustenabila, cu argumentul ca populatia si CET-urile nu pot suporta o astfel de crestere din aprilie, iar astfel s-ar acumula noi datorii. Refuzul de a creste pretul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost incheiata o noua scrisoare de intentie la acordul cu cu FMI.

Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#complexul energetic Oltenia faliment, #Complex Energetic Hunedoara , #Firme faliment