Afaceri cu Farmec: Cosmeticele care au trecut de la comunism la capitalism

Marti, 12 Martie 2013, ora 14:49
6487 citiri
Afaceri cu Farmec: Cosmeticele care au trecut de la comunism la capitalism

Infiintata in urma cu peste 50 de ani, Farmec Cluj-Napoca a fost cateva decenii singura sursa de produse cosmetice pentru populatia Romaniei. A supravietuit taierii importului de materii prime, dictata de Ceausescu, dar si tranzitiei de dupa 1990, de la o economie planificata la una capitalista.

Producatorul de cosmetice Farmec este printre putinele fabrici din Cluj-Napoca infiintate in perioada comunista care au supravietuit dupa 1990, societatea reusind sa nu fie demolata si transformata intr-un proiect imobiliar sau privatizata de un investitor strain pentru a fi, ulterior, inchisa.

Cercetatorii de la Farmec nu aveau acces la publicatii straine de profil, la informatii despre noutatile din acest domeniu, la cercetarile de pe plan international, lucruri care nu erau importante pentru activistii PCR.

In perioada comunistilor, produsele cosmetice de la Farmec erau foarte cerute in acea perioada la export si se vindeau in tari din Vestul Europei si pana in Japonia. Pentru seriile de export, comunistii mai permiteau sa fie aduse materii prime din import, pentru a se mentine calitatea. Romanii vedeau aceste produse doar la "shop", in hoteluri, unde se vindeau pe valuta si aveau un alt ambalaj, un alt design, inscriptii in limbi straine.

Farmec are mai multe marci produse de pe vremea comunismului care se afla si in prezent in fabricatie, cu aceeasi formula si acelasi ambalaj, pentru ca asa a cerut publicul, fie ca este cel din Romania sau din strainatate. Printre cosmeticele care se mai gasesc si azi pe rafturile magazinelor se numara laptele demachiant Doina si crema Gerovita.

"Polul cosmeticii romanesti", atunci si acum

Directorul general al Farmec, Liviu Turdean, sustine ca inainte de 1989 o mare problema era activitatea pe liniile de productie, care se desfasura, intr-un procent foarte mare, manual.

"Si echipamentele de dinainte de 1989 erau de productie occidentala, din fericire pentru noi am avut dreptul sa aducem produse de calitate, chiar daca erau cu circa 10 ani mai vechi decat cele din Vest, din Italia sau Germania. Acum avem utilaje automatizate de ultima generatie, similare cu ce sunt si dincolo, in Vestul Europei.

Suntem compatibili cu marile firme de cosmetice din Vest atat ca echipamente, cat si ca reglementari de tip ISO sau GMP (Good Manufacturig Practice), Farmec fiind singura fabrica din Romania atestata din punctul de vedere al calitatii pentru produse cosmetice, primind certificatul de buna practica de fabricatie.

Farmec era, inainte de 1989, polul cosmeticii romanesti si asa este si acum. Concurenta pentru noi a fost benefica, a nascut produse noi si o cercetare si productivitate. Distanta foarte mare dintre firmele din Vest si noi, care era inainte de Revolutie, a fost acoperita cu succes", considera Turdean.

Farmec Cluj-Napoca are in prezent putin peste 600 de angajati si realizeaza in jur de 450 de produse cosmetice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#cosmetice Farmec, #afacere cosmetice Farmec , #Firme Romania