Azi am chef sa fac tot ce-mi doresc... dar cum spun "NU" la birou?

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 08:25
2635 citiri
Azi am chef sa fac tot ce-mi doresc... dar cum spun "NU" la birou?

"Azi am chef de mare,

Azi am chef sa fac tot ce-mi doresc,

Azi am chef de tine, ca te iubeeesc.

Azi am chef de soaree..."

Dar nu pot pentru ca sunt la birou si toti imi sar in cap cu diverse cereri. Toti vor de la mine ceva, toti vor sa fie prioritari in viata mea. "Da-mi raportul ala... "; "Te rog sa ma ajuti cu..."; "Pana la orele 15:00, am nevoie de..."; "Trebuie sa..."

Iar tu esti cu gandul la: "Al cui esti tu? A lu' Mamaia."

Sigur ca vei avea cateva zile in care sa te relaxezi si sa mergi fie la mare, fie la munte, cu prietenii si cu familia, in care sa nu mai auzi de nimeni si sa-ti incarci bateriile. Insa la tine poate ca mai sunt 2 saptamani; la tine mai sunt 3 saptamani; la tine 1 luna si jumatate; iar la tine doar 5 zile de concediu vara asta ca ti-ai mai luat zile si in martie cand ai plecat in strainatate.

Solutie: Invata sa te relaxezi si la birou!

Fii istet si nascoceste tehnici antistress, convinge-te ca a fi perfectionist extrem este drumul catre consumarea intregii energii interioare, hotaraste-te sa spui "Nu" atunci cand se poate, nu-ti mai pune atatea intrebari limitative si constrangatoare.

Imi amintesc cand am livrat primul training de "Cum sa spui nu la birou" si de primul contact cu oamenii din acea companie in urma trainingului. Participantii imi spuneau apoi ca "fetele de la HR" spun ca nu se poate sau ca "Nu am timp chiar acum, te rog sa revii mai tarziu". Sigur ca da, doar cu lucrurile cu care se putea spune asa ceva... insa au invatat, iar viata nu a mai fost atat de mult o "corvoada".

Sigur ca este o chestiune interioara sa iti poti prioritiza si sa poti spune nu atunci cand este cazul. Nu suntem roboti, nu putem atinge performanta atata timp cat nu avem momentele noastre, momente de relaxare in care stam cu propria fiinta. Atunci ne incarcam bateriile.

Stateam si ma intrebam, oare ce face Novak Djokovici atunci cand in finala turneului de mare slem are un minut de pauza sau cum profita Lionel Messi de cele cateva secunde de relaxare intre doua sprinturi?

O multime de trucuri le puteti gasi in cartile lor, insa ma intreb: noi ce facem in cele cateva momente de respiro de la birou? Fie ca vorbim despre metoda Schultz, fie ca practicam exercitii de stretching sau respiratie antistress sau folosim instrumente din ThetaHealing sau Silva, un lucru esential este sa invatam sa spunem un "Nu" asertiv la birou.

Pentru dezvoltarea ta personala, iti recomand "Ora de aur", in care alegi sa stai in fiecare zi doar tu cu tine pret de o ora (fie dimineata, fie seara) si lucrezi pentru cel putin doua inteligente din cele 4 despre care ne vorbea Stephen Covey: Inteligenta Fizica, Inteligenta Emotionala, Inteligenta Mentala, Inteligenta Spirituala.

De exemplu, ce te costa daca in fiecare dimineata sau seara te duci sa alergi in jurul blocului doua ture, faci 20 de abdomen, 20 de flotari, 20 de genuflexiuni si un pic de stretching pe toate grupele musculare?! Si in plus citesti cateva pagini dintr-o carte. Sau asculti ceva muzica.

Este un obicei pentru care iti vei multumi peste cativa ani. Iti alegi 5 zile pe saptamana daca nu te poti tine de ele in fiecare zi. Si poti transforma "ora de aur" in "jumatatea de ora de aur". Macar atat.

Pentru dezvoltarea ta profesionala, iti recomand carti de specialitate cu tematica antistress sau te astept cu bucurie la training-ul "Master Anti-Stress" pe care il voi livra open in toamna. Vei beneficia acolo de tehnici provenite din cei 10 ani de performanta pe care i-am practicat - scrima -, de tehnici NLP, de tehnici din Theta Healing, Reiki, metoda Silva sau kinetoterapie si recuperare medicala. Tehnici pe care le-am practicat si le practic nu doar acasa, ci si la birou. Iar despre birou vom vorbi atunci cand vom investiga nivelul de stress din viata noastra, vom descoperi activitatile care produc eustress si activitatile producatoare de distress si vom invata sa gestionam vocile interioare astfel incat sa "ascultam" viata de la birou printr-o "usa a linistii".

Iti multumesc cu respect!

Articol semnat de Catalin Chirilescu,, Learning Arhitect MMM Consulting

Catalin Chirilescu este Learning Arhitect in cadrul companiei MMM Consulting, ce ofera programe de training si consultanta ale caror abordari interactive sunt menite sa antreneze si sa dezvolte abilitati cheie ce conduc catre crestrea performantei si eficientei in business. O parte din interventiile de consultanta sau de instruire au atasate metodologii de masurare prin care se asigura o invatare si o dezvoltare structurata si personalizata.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#firme romania, #MMM Consulting, #Catalin Chirilescu , #Firme Romania