Bucurestiul incearca inca un model polonez: incubatoare de afaceri pentru tineri

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 16:55
4786 citiri
Bucurestiul incearca inca un model polonez: incubatoare de afaceri pentru tineri

Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR) este in negocieri cu Ministerul Economiei pentru crearea unui nou program de sprijin sau pentru integrarea programului SRL-D in mecanismul incubatoarelor de afaceri pe care le dezvolta, dupa model polonez.

PTIR a deschis anul trecut un incubator de afaceri la Bucuresti, urmeaza sa se deschida un al doilea la Giurgiu, iar pe termen mediu, organizatia isi propune deschiderea unui incubator in fiecare regiune de dezvoltare.

"Este o initiativa noua a Patronatului si este implementata dupa model polonez: contine o componenta de preincubare, in care sunt selectati printr-un interviu tinerii cu idei bune de afaceri si ajutati prin consiliere sa isi deschida afacerea si sa o gestioneze timp de doua luni, dar si componenta clasica de incubare, de maximum doi ani, in care tinerii sunt gazduiti si primesc, de asemenea, tot sprijinul nostru", a declarat Alexandra Savencu, reprezentanta a Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania.

Pe langa serviciile de consiliere contabila, administrativa, financiara si de marketing, pe care le ofera din resurse proprii, PTIR doreste ca tinerii intreprinzatori sa poata beneficia si de ajutor financiar de la stat, integrat in aceste sisteme. Daca guvernantii vor fi de acord, masura ar putea fi implementata incepand chiar din 2014.

Bucuresti si Giurgiu, primele orase cu "incubatoare poloneze"

Incubatorul din Bucuresti, deschis anul trecut, a ajutat pana acum 35 de tineri sa isi deschida o afacere. A doua localitate care va beneficia de un "incubator polonez" este Giurgiu, care beneficiaza de o suma nerambursabila de 6.470.000 de lei, obtinuta prin Programului national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri). Cu ajutorul acestor bani, timp de noua ani, in cicluri de cate trei, noul incubator va pregati tinerii selectati in urma unei proceduri de evaluare.

Noua structura va asigura tinerilor intreprinzatori facilitati pentru birouri, spatii de productie, spatii comune pentru organizarea de intalniri, sesiuni de instruire, expozitii etc. Toate acestea au rolul de a sustine dezvoltarea firmelor, astfel incat acestea sa poata ajunge la un nivel de stabilitate si autonomie care sa le permita parasirea incubatorului si functionarea pe cont propriu, cu sanse crescute de a face fata mediului concurential si de a supravietui pe termen lung. PTIR isi doreste sa poata ajuta pana la 150 de tineri in fiecare an, sa isi deschida firme.

"In urma studiului socio-economic intreprins, a rezultat imperiozitatea implementarii acestui program in municipiul Giurgiu, pentru cresterea nivelului absorbtiei fondurilor nerambursabile (...), pentru cresterea numarului dintreprinderilo infiintate de tinerii sub 35 de ani si nu numai, pentru crearea unor noi locuri de munca, foarte necesare, pentru crearea unui mediu economic favorabil depasirii crizei economice pe care inca o traversam", se arata in solicitarea facuta de Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Ploiesti (OTIMMC), catre Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism.

Documentul avertizeaza asupra numarului mare de pensionari si asupra ratei ridicate a somajului in randul tinerilor. Giurgiu este unul dintre orasele regiunii Sud Muntenia cu cea mai mica pondere a intreprinderilor active (7%).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#incubator afaceri Bucuresti, #incubator afaceri Giurgiu, #incubator afaceri Patronatul Tinerilor Intreprinzatori, #ajutor financiar incubator afaceri , #Firme Romania