EDITORIAL Nimic nou de la Autoritatea de Supraveghere Financiara

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 08:25
1477 citiri
EDITORIAL Nimic nou de la Autoritatea de Supraveghere Financiara

A trecut o luna de la instalarea noului Presedinte al ASF si nu se intampla nimic, cel putin lucruri care sa 'iasa in exterior' nu au loc... Mai mult, website-ul insitutiei financiare a amutit de ceva vreme: desi figura lui Misu Negritoiu este una importanta in evolutia financiara a Romaniei, pozitia sa ca Presedinte al institutiei nu este afisata pe portalul respectiv.

Desigur, nu discut aici calitatea portalului financiar - ca proprietar si administrator al catorva website-uri as putea face niste comentarii pertinente in acest sens, dar acestea ar fi si foarte critice asa ca ma abtin - ci doar faptul ca pare lasat in paragina, ca intreaga imagine a institutiei. ASF a suferit si mai sufera inca de lipsa de transparenta, institutia si conducatorii ei au fost atacati de multi dintre cei care au interese obscure sau chiar dorinta de bine pentru piata de capital, a asigurarilor si a pensiilor private din Romania.

Autoritatea reglementeaza si supravegheaza piata de capital si in consecinta cere participantilor la piata o guvernanta corporativa cat mai buna si transparenta fata de investitori si publicul larg, in schimb de pe portalul ASF nu putem afla informatia oficiala ca exista un Presedinte si nici ce se intampla cu locul vacant lasat liber de Victor Ciorbea, dupa ce a renuntat la pozitia de membru neexecutiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru pozitia de Avocat al Poporului.

Desigur, Parlamentul a intrat intr-o "binemeritata" vacanta de alegeri, ceea ce impiedica tragerea de sfori pentru a completa pozitia respectiva cu un politician sau un servitor umil al acestora - indiferent de regulamentele emise chiar de Autoritate privind experienta necesara si alte criterii de eligibilitate. Astfel incat, o pozitie din Consiliu poate ramane vacanta - ca doar nu se intampla ceva mai important decat alegerile europarlamentare si cele prezidentiale in Romania, iar problemele economice mai pot sa astepte.

La fel cum pare ca mai poate astepta si refacerea imaginii si restructurarea ASF, chiar daca piata de capital este sublima dar cam lipseste din peisajul finantarii companiilor din Romania, iar piata asigurarilor a explodat in final, la ani buni dupa ce toti cei care aveau legatura cu asigurarile stiau ca trebuie sa se intample ceva - similar fenomenului FNI, unde toata lumea avizata stia de frauda, dar nimeni dintre reglementatori nu avea curajul sa spuna nimic.

Cu noua sa conducere si imaginea de profesionism venita macar de la cativa dintre conducatorii Autoritatii de Supraveghere Financiara, pietele reglementate de ASF pot fi curatate de problemele pe care le-au avut in trecut, iar un nou suflu de transparenta si etica profesionala sa fie instaurat pe aceste piete. Nu va fi usor, caci in anii de existenta ai pietei de capital, de asigurari si chiar pensii private s-au consolidat mentalitati apropiate mai degraba de capitalismul salbatic si cel de generatie Y, decat de standardele profesionale si normele de etica din manuale si regulamente.

Oricum, primul pas trebuie sa vina de la ASF. Fara transparenta si profesionalism insuflat de la supraveghetor, sansele unei curatari "de la baza catre varf" sunt minime... si se poate incepe simplu cu afisarea pe site a numelui Presedintelui Consiliului de Administratie si transparentizarea procesului de selectare a membrului neexecutiv din Consiliu.

Articol semnat de Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#asf presedinte, #cabat analist , #Firme Romania