Firmele cu restante bugetare, penalizate mai mult in 30 de zile si mai putin ulterior

Vineri, 24 Mai 2013, ora 16:51
1291 citiri
Firmele cu restante bugetare, penalizate mai mult in 30 de zile si mai putin ulterior

Firmele cu restante vor plati dobanzi si penalitati cu 50% mai mari daca achita obligatiile fiscale in 30 zile de la scadenta, dar penalitatile scad fata de sistemul actual daca amana pana la doi ani sa isi stinga datoriile bugetare, noul regim de sanctionare urmand sa fie aplicat din luna iulie.

In prezent, firmele care isi achita obligatiile in primele 30 de zile de la scadenta nu platesc penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse, ci doar dobanda de 0,04% pe zi.

Daca datoriile sunt achitate in intervalul cuprins intre a 31-a zi si a 90-a zi de la scadenta este aplicata o penalitate de 5%, iar pentru obligatii platite dupa acest interval este calculata o penalitate de 15%. La acestea se adauga si dobanda zilnica de 0,04%.

Cu argumentul ca actualul sistem incurajeaza plata voluntara pana la implinirea termenului de 90 zile de la scadenta si ca, dupa acest termen, contribuabilii nu mai sunt incurajati sa achite impozitele si taxele deoarece penalitatea de intarziere este aceeasi, Guvernul va inlocui suma fixa de 5% sau 15% cu o penalitate de 0,02% pe zi de intarziere (7,3% pe an), aplicabila chiar din prima zi de la scadenta.

Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax.

Ce presupune noul sistem

La penalitatea de 0,02% pe zi se va adauga in continuare dobanda zilnica de 0,04%.

Potrivit acestui algoritm de calcul, penalitatea totala, incluzand si dobanda, va fi mai mare decat in prezent pentru prima luna si mai mica pentru obligatiile care sunt amanate la plata dupa acest interval si pana la doi ani. Dupa aceasta perioada de doi ani, penalitatea totala devine mai mare decat cea calculata in baza sistemului actual de impunere.

Astfel, pentru o firma care face plata in a 30-a zi de la scadenta, penalitatea si dobanda aferenta vor reprezenta 1,8% din suma, cu 50% mai mult decat pana in prezent.

Pe de alta parte, noul sistem va introduce penalitati pe primele 90 de zile de cel mult 1,8% din suma fata de 5% cat se aplica in prezent, incepand cu a 31-a zi de la scadenta.

Firmele care aleg sa nu achite restantele bugetare pe o perioada indelungata (de peste 90 de zile) vor ajunge sa achite echivalentul penalitatilor actuale abia dupa implinirea a 750 de zile de la scadenta obligatiei fiscale.

Penalitatile si dobanzile pe un an totalizeaza in actualul sistem 29,6% pe an, din care 15% penalitati si 14,6% dobanzi, iar in varianta care va fi aplicata de la 1 iulie se va ajunge la un cost pe primul an de 21,9%, din care 7,3% penalitati si 14,6% dobanzi.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#firme penalitati, #firme dobanzi, #firme restante penalitati , #Firme Romania