Ghid practic pentru finantarea afacerii (II): Avem bani sa incepem, cum ii inmultim

Joi, 15 Mai 2014, ora 12:43
3449 citiri
Ghid practic pentru finantarea afacerii (II): Avem bani sa incepem, cum ii inmultim
Ruxandra Ogrendil, capital raising expert si Managing Partner, Pathfinder Management & Consulting

In urma cu o luna am pornit impreuna sa deslusim intortocheatele cai ale solutiilor de finantare ce ne ajuta sa ne crestem afacerea. Am impartit companiile, in functie de pozitionarea pe axa ciclului de viata, in companii in faza de pre-infiintare sau proaspat infiintate, companii in faza de dezvoltare rapida si companii ajunse la maturitate.

Ghid practic pentru finantarea afacerii (I): Inceputurile...

Si daca primul pas a fost facut, iar acum suntem familiarizati cu optiunile pe care le au companiile la inceput de drum, sa mergem mai departe. Si sa incepem sa ne crestem afacerea.

Cu totii cunoastem faptul ca o afacere in faza de expansiune necesita resurse financiare. Produse noi, segmente noi, piete noi pe care ne lansam raman doar un vis frumos daca in spatele planurilor nu se gaseste si resursa financiara care sa le sustina.

O companie aflata in expansiune are un produs viabil, o strategie si potential bun de crestere (atunci cand si-a facut bine temele), dar inca nu a probat 100% ca va urma o cale ascendenta. Exista, in consecinta, un risc asumat de potentialii finantatori, cheia succesului stand de multe ori in capacitatea de implementare a planului de afaceri. Nevoile de finantare pot fi de ordinul sutelor de mii de euro sau al milioanelor de euro, iar ele trebuie corelate cu cash-flow-ul si cu rezultanta financiara a implementarii unui plan semnificativ de investitii.

Asadar, in aceasta perioada din existenta unei afaceri, de unde ne vin banii?

Printre variantele posibile de finantare a unei companii in faza de expansiune, as mentiona:

Bancile - imprumuturile bancare sunt dintre cele mai ieftine surse de finantare, iar vestea buna este ca apetitul pentru creditare al bancilor din Romania a crescut in ultimele luni. In plus, exista mult mai multa receptivitate si intelegere fata de nevoile IMM-urilor, prin produse destinate acestui segment - linii de credit, credite de investitii, factoring, leasing etc.

Fie ca vorbim de Banca Transilvania, BRD, BCR, Unicredit sau Banca Romaneasca, ca sa citez doar cateva, aproape zilnic vad reclame la produse bancare destinate companiilor. Cum am si testat in cateva cazuri, abordand diverse banci in numele clientilor companiei Pathfinder Management & Consulting pe care o reprezint, da, acum exista si oferta de finantare, nu doar cerere.

E bine de avut in vedere ca imprumuturile bancare necesita garantii, dar chiar si aici am vazut mai multa flexibilitate in varful baghetei magice pentru imprumuturile de valori mai mici de 100.000 RON.

Fondurile europene pot fi obtinute prin programul JEREMIE, lansat de Comisia Europeana si Fondul European de Investitii (EIF), parte a Bancii Europene de Investitii. Fondul ofera capital de risc pentru IMM-uri si furnizeaza garantii institutiilor financiare pentru a acoperi imprumuturile acordate IMM-urilor.

Prin programul JEREMIE se garanteaza in proportie de pana la 80% finantarile acordate companiilor eligibile, utilizand surse din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS-CCE).

Prin creditele garantate JEREMIE se finanteaza investitiile pe termen lung, dar si liniile de credit pe termen scurt. Beneficiari pot fi companii ce indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • au sub 250 angajati
  • realizeaza o cifra de afaceri anuala de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro. Fara a fi o lista exhaustiva, creditele Jeremie sunt distribuite in Romania prin Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD, BCR, Unicredit-Tiriac Bank etc;
  • Fondurile tip Private-Equity. Exista si fonduri cu apetit mai ridicat de risc (fara a vorbi insa de Venture Capital) si ale caror investitii se situeaza in intervalul 1-5 milioane Euro.

    In Romania, fondul Catalyst Romania - deja mentionat in articolul anterior - se pozitioneaza la granita intre "young companies" si "exapansion capital" in aceasta zona, dupa cum au dovedit investitiile lor de pana acum ce au vizat companii cu cativa ani de existenta, preponderent pe segmentul technology (AvocatNet.ro, Simartis Telecom).

    Sunt parteneri de preferat atunci cand este necesar a se finanta expansiunea unei afaceri, sumele necesare sunt ridicate (peste 1.000.000 Euro), banii raman in companie pentru a sustine dezvoltarea, iar garantii nu exista pentru a deschide discutii cu o banca.

    Oricare ar fi varianta de finantare, nu pierdeti din vedere ca ea vine cu un cost atasat, care poate fi mai mare sau mai mic, proportional cu riscul asumat de finantator.

    Cel mai mic risc este cel atasat imprumuturilor bancare, pentru ca riscul se acopera (partial) prin garantiile solicitate; la polul opus este capitalul de risc (fonduri de investitii) al carui return va depinde exclusiv de performanta afacerii in care s-a investit. Ceea ce ar trebui sa conteze insa, nu este atat costul, ci beneficiul (return-ul) pe care finantarea respectiva poate sa o genereze daca este folosita corect.

    Cu alte cuvinte, daca finantarea obtinuta la momentul potrivit sustine cresterea, veniturile, genereaza profituri, duce business-ul la nivelul urmator - iar rezultatul acestor elemente este superior costului atasat finantarii, se poate spune ca ati iesit in castig.

    Sau cum ar spune Marc Phillips, "Money will come when you are doing the right thing".

    Articol semnat de Ruxandra Ogrendil, capital raising expert si Managing Partner, in cadrul Pathfinder Management & Consulting - o companie dinamica, specializata in activitati de consultanta financiara, in principal asistenta in fuziuni si achizitii (M&A) si atragere de finantari sub forma de capital sau imprumuturi.

    Ruxandra detine o experienta semnificativa in activitatea de M&A, precum si o buna cunoastere a mecanismelor de finantare atat sub forma de equity (capital), cat si sub forma de imprumuturi bancare si non-bancare. A participat intr-o gama larga de proiecte - M&A, atragere capital, finantari, situatii de turnaround - vizand companii cu cifra de afaceri anuala de la 3.000.000 Euro pana la 500.000.000 Euro.

    Nu in ultimul rand, Ruxandra sprijina tinerii antreprenori si promoveaza principii solide de etica, eficienta si excelenta in afaceri prin intermediul asociatiilor si programelor in care se implica, precum Romanian Business Leaders si Femei in Afaceri.

    Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
    Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
    România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
    Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
    Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
    Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
    #consultant finantare, #consultanta finantare, #Ruxandra Ogrendil consultant , #Firme Romania