Ghid practic pentru finantarea afacerii: Solutii pentru companii mature (III)

Luni, 23 Iunie 2014, ora 08:31
3079 citiri
Ghid practic pentru finantarea afacerii: Solutii pentru companii mature (III)
Ruxandra Ogrendil, capital raising expert si Managing Partner, Pathfinder Management & Consulting

Iata ca am ajuns sa vorbim despre tipurile de finantare disponibile pentru companiile ajunse la maturitate din punct de vedere al stabilitatii afacerii. Cu totii cred ca ne dorim sa ne incadram in aceasta categorie, nu-i asa?

Vorbim despre companii care ocupa un loc fruntas in piata, au afaceri in crestere, rezultate pozitive si isi mentin in continuare perspectivele de dezvoltare.

Ghid practic pentru finantarea afacerii (II): Avem bani sa incepem, cum ii inmultim

Intrebarea potrivita nu mai este "Care sunt solutiile de finantare disponibile?", ci devine "Ce tip de finantare se potriveste in functie de planurile de dezvoltare"?

Asadar, principalele variante ar fi:

  • Bancile - imprumuturile bancare sunt dintre cele mai ieftine surse de finantare, potrivite pentru finantarea nevoilor de capital (linii de credit, credit revolving) sau pentru investitii in echipamente, cladiri, terenuri etc. Includ aici si finantarile structurate pe proiect, recent participand in atragerea unei astfel de finantari garantate cu incasarile viitoare aferente proiectului. Bancile, in marea lor majoritate, au redeschis discutiile despre finantare, luand in calcul inclusiv structuri personalizate pe nevoile si specificul activitatii companiilor, atunci cand acestea sunt viabile si ofera un confort din punct de vedere al fluxului de numerar si garantiilor oferite. Nu uitati, bancile solicita garantii (terenuri, cladiri, stocuri, cesiune de crente etc) dar, atunci cand acestea nu sunt suficiente, puteti recurge la solutia de garantare oferita de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), ce poate fi accesata in urma unei analize independente si vine la un cost de minim 2% peste costul creditului. Majoritatea bancilor au contracte cu FNGCIMM, iar solicitarea catre fond se adreseaza prin intermediul bancii ce v-a aprobat creditul.
  • Mezzanine Finance - este o finantare hibrid, ce imbina o componenta tip imprumut cu o componenta tip equity. Concret, se acorda un imprumut pe termen lung (aprox 5 ani), al carui principal se ramburseaza la scadenta (bullet repayment), pe parcursul vietii creditului platindu-se dobanzile si costurile atasate creditului. Suplimentar, finantatorul (fondul mezzanine) primeste o participatie in cadrul companiei finantate, cel mai tarziu la momentul exit-ului. Exista si situatii in care fondurile de mezzanine achizitioneaza de la bun inceput pachete de actiuni, participand si cu equity, dar rareori acestea sunt disjuncte de imprumut. Este finantarea potrivita atunci cand se doreste o expansiune rapida, intrarea intr-o noua linie de business sau o extindere regionala. Si in acest caz se solicita garantii, pe structuri mai flexibile decat in cazul bancilor. Fondurile de mezzanine prefera investitiile in companii lideri de piata, ce au inregistrat crestere a cifrei de afaceri si profit in ultimii ani si au o echipa buna de management.
  • Fondurile tip Private-Equity. Sunt parteneri de preferat atunci cand este necesar a se finanta expansiunea unei afaceri, sumele necesare sunt ridicate (peste 5.000.000 Euro), banii intra in companie pentru a sustine dezvoltarea prin majorare de capital (cash-in), iar garantii nu exista pentru a deschide discutii cu o banca. Fondurile de investitii isi asuma riscul de performanta a afacerii, ceea ce se translateaza insa in rentabilitatea ridicata a investitiei pe care acestia o asteapta. Chiar daca nu este un cost vizibil, nefiind platit de catre companie, el exista, fiind suportat de catre actionarii existenti prin cedarea unui pachet de actiuni, majoritar in cele mai multe situatii. Fondurile de investitii vizeaza companii lideri de piata sau challengeri (acele companii ce au potential sa devina lideri de piata pe permen mediu) din sectoare ce se dezvolta, care au inregistrat crestere a afacerilor si rezultate pozitive in ultimii ani si, mai ales, au in continuare un potential ridicat de crestere. Dat fiind pragul minim de investitie ridicat - minim 5 milioane euro pentru unele fonduri (Resource Partners, EEAF), minim 15 - 20 milioane euro pentru altele (Abris Capital, Enterprise Investors) este de la sine inteles ca un astfel de tip de finantare se preteaza companiilor a caror cifra de afaceri este de ordinul a milioane si zeci de milioane de euro.
  • Subiectul fondurilor de investitii este vast. Ele pot sustine financiar alaturi de actionari cresterea companiilor, dar de multe ori achizitioneaza companii total sau partial (cash-out), fara a participa si la cresteri de capital. Despre principalele fonduri de investitii active pe piata din Romania, cat si despre mecanismul unei achizitii si al modului in care se poate recurge la finantare externa pentru achizitia unei companii, urmeaza sa vorbim in articolele viitoare.

    Articol semnat de Ruxandra Ogrendil, capital raising expert si Managing Partner, in cadrul Pathfinder Management & Consulting - o companie dinamica, specializata in activitati de consultanta financiara, in principal asistenta in fuziuni si achizitii (M&A) si atragere de finantari sub forma de capital sau imprumuturi.

    Ruxandra detine o experienta semnificativa in activitatea de M&A, precum si o buna cunoastere a mecanismelor de finantare atat sub forma de equity (capital), cat si sub forma de imprumuturi bancare si non-bancare. A participat intr-o gama larga de proiecte - M&A, atragere capital, finantari, situatii de turnaround - vizand companii cu cifra de afaceri anuala de la 3.000.000 Euro pana la 500.000.000 Euro.

    Nu in ultimul rand, Ruxandra sprijina tinerii antreprenori si promoveaza principii solide de etica, eficienta si excelenta in afaceri prin intermediul asociatiilor si programelor in care se implica, precum Romanian Business Leaders si Femei in Afaceri.

    Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

    China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
    China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
    Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
    Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
    Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
    După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
    #consultant finantare, #consultanta finantare, #Ruxandra Ogrendil consultant , #Firme Romania