Noua procedura de atestare a produselor traditionale - o garantie a calitatii?

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 08:29
3150 citiri
Noua procedura de atestare a produselor traditionale - o garantie a calitatii?
Oana Stratula, Partner Stratula Mocanu & Asociatii

In ultimii ani, efectele negative ale alimentatiei de tip fast food asupra sanatatii si starii de bine a oamenilor au facut ca tot mai multe persoane sa fie preocupate de revenirea la o alimentatie sanatoasa si cat mai apropiata de natural, la gustul si calitatea mancarii traditionale, pe care cei mai multi dintre noi o stim de acasa.

Desigur ca o astfel de tendinta nu putea trece neobservata de producatorii de alimente, mai ales in conditiile in care tot ceea ce este marcat "produs traditional" depaseste de cel putin doua trei ori pretul unui produs similar, conventional.

Prin urmare, s-a ajuns la situatia in care, la orice targ de produse alimentare sau in piete, sa se regaseasca o multitudine de produse sub denumirea de "traditionale", la pret corespunzator cu ce scrie pe eticheta, insa de o calitate indoielnica.

Primii care au avut de suferit ca urmare a acestui fenomen au fost consumatorii, insa si producatorii de alimente cu adevarat traditionale au fost afectati de aceasta concurenta neloiala, in conditiile in care, pe de o parte, castigurile acestora erau mult mai mici si, pe de alta parte, clientii care cumparasera o data false produse traditionale, nu mai aveau incredere in acest tip de produse.

In scopul de a preveni utilizarea nelegala a denumirii si logo-ului de "produs traditional", la sfarsitul anului trecut a fost adoptat un act normativ care defineste notiunea de produse traditionale si reglementeaza procedura de atestare a acestora.

Astfel, atunci cand cineva se decide sa cumpere un produs marcat ca fiind "traditional", trebuie sa stie ca a achizitionat un produs alimentar fabricat pe teritoriul national si pentru care se utilizeaza materii prime locale, care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.

Desigur ca, din insasi definitia de mai sus rezulta ca "traditional" nu inseamna, in niciun caz, "ecologic", "bio" sau "organic", acestea din urma fiind o categorie speciala de produse, insa, cu certitudine, "produsul traditional" ar trebui sa confere o garantie superioara a calitatii ingredientelor si modului de preparare, comparativ cu produsele similare conventionale.

Procedura de atestare a produselor traditionale si de inregistrare in Registrul national al produselor traditionale ("RNPT"), publicat anual pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, presupune, ca prim pas, intocmirea de catre producator a unui caiet de sarcini.

Caietul de sarcini trebuie sa contina o serie de elemente, dintre care mentionam: numele unic al produsului; descrierea caracteristicilor produsului traditional, prin indicarea principalelor insusiri organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, care sa defineasca traditionalitatea acestuia; descrierea caracteristicilor materiilor prime si a ingredienetelor care sa nu contina in compozitia acestora adaosuri de aditivi alimentari, coloranti, arome, vitamine, minerale, indulcitori; descrierea metodei de productie specific locala, autentica si invariabila, precum si descrierea procesului tehnologic traditional, unde se vor trece toate fazele de productie, inclusiv operatiunile executate manual.

O cerinta specifica impusa de noua reglementare se refera la capacitatea de productie realizata - raportata pentru un an, respectiv 365 de zile, si care nu poate depasi cantitatea medie de 150 kg/litri pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 400 kg/litri pe zi total produse traditionale atestate, cu exceptia producerii painii si produselor de panificatie traditionale - care nu pot depasi cantitatea medie de 300 kg pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 800 kg pe zi total produse traditionale atestate.

Caietul de sarcini impreuna cu o serie de alte documente, printre care si buletinul de analiza al produsului, fisa echipamentelor de productie si schita spatiului cu amplasarea echipamentelor folosite, se depun la directia pentru agricultura judeteana sau a municipiului Bucuresti in raza careia se realizeaza produsul traditional, in 3 exemplare.

In cazul in care documentatia depusa de solicitant este completa, reprezentantii imputerniciti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale verifica la fata locului realitatea datelor inscrise in aceasta si, in masura in care informatiile cuprinse in documentatie sunt confirmate de rezultatul verificarilor faptice, produsul se inscrie in RNPT si se elibereaza documentul "Atestat produs traditional".

De asemenea, urmare a inscrierii in RNPT, produsele traditionale vor fi marcate cu un logo national, care este proprietatea exclusiva a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Noua reglementare nu precizeaza care este sanctiunea folosirii fara drept a acestui logo, facand doar trimitere la sanctionarea "conform prevederilor legale in vigoare", insa este de precizat ca, in masura in care logo-ul respectiv a fost inregistrat ca marca, atunci contrafacerea marcii constituie infractiune si se pedepseste conform prevederilor Legii 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice.

De asemenea, tot ca o lipsa a noilor dispozitii, mentionam ca acestea nu prevad o durata a inscrierii produselor traditionale in RNPT, la expirarea careia autoritatile competente sa procedeze la reverificarea si reconfirmarea indeplinirii conditiilor de atestare, fapt care poate afecta, in timp, calitatea produselor traditionale.

In orice caz, actuala procedura de atestare a produselor traditionale este de natura sa asigure o calitate mai buna a acestui tip de produse si, desigur, un grad sporit de incredere a consumatorilor care, in prezenta unui produs marcat cu logo-ul "Produs Traditional", vor sti ca este obtinut din materie prima si ingrediente de calitate si dupa o reteta traditionala.

Editorial semnat de Oana Stratula, Avocat Partener in cadrul Societatii Civile de Avocati Stratula, Mocanu & Asociatii.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Oana Stratula, #produse traditionale , #Firme Romania