Piata vinului imbuteliat este in scadere

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 12:54
1710 citiri
Piata vinului imbuteliat este in scadere

Piata vinului imbuteliat a fost evaluata la 350 de milioane de euro, desi in ultimii ani evaluarile pentru aceasta piata se ridicau la 500 de milioane de euro, arata presedintele Vincon Vrancea, Luchi Georgescu.

Vinurile de soi din segmentele premium si super premium reprezinta 52% in volum si 80% din valoarea totala a pietei de vin imbuteliat. Piata romaneasca de vin monitorizata reprezinta, de fapt, doar 50% din consumul real, restul fiind autoconsum plus piata neagra, a declarat, vineri, presedintele Vincon Vrancea, Luchi Georgescu.

"Piata de vin este impartita in vinuri de soi, cu o pondere de peste 50% - 52% stim noi - si restul piata vinurilor de masa (economica). Asta este piata declarata, monitorizata. Se considera ca, in Romania, piata monitorizata este jumatate din piata. Cealalta piata este autoconsum plus piata neagra. Deci, practic, cand aveam 450 - 500 de milioane insemna ca ea (piata - n.r.) are jumatate din consumul real de vin", a spus presedintele companiei.

Presedintele Vincon Vrancea a mai adaugat ca scaderea inregistrata pe piata vinului poate fi pusa pe seama angrosistilor. La contractarea pietei a mai contribuit si vanzarea de vin vrac, adauga sefa Vincon.

Ce probleme au producatorii

Afacerile producatorilor sunt "incurcate" de piata angrosistilor, pentru ca acestia "bulverseaza total piata, la nivel de distributie".

"Noi vindem partea de brand modern printr-o distributie directa, iar partea de traditional retail am facut-o prin distribuitor. Insa odata cu aparitia acestei monstruoase crize au inceput sa apara intr-o pondere din ce in ce mai mare angrosistii. Ei fac diverse schimburi, fac trocuri si atunci producatorul nu mai reuseste sa realizeze distributie coerenta. Astfel piata a inceput sa sufere niste modificari serioase", explica Luchi Georgescu.

Romania este pe locul 10 in lume dupa consumul de vin, dupa Franta, Italia, Statele Unite, Germania, Spania, China, Marea Britanie, Argentina, Rusia si este urmata de Portugalia si Australia.

Romanii consuma anual circa 24 litri de vin pe locuitor, potrivit statisticilor, care mentioneaza ca statul roman se afla pe locul 10 in topul mondial la acest capitol.

In Romania sunt preferate vinurile albe, in proportie de 67%, demiseci si demidulci (aproximativ 85% din piata), in Uniunea Europeana creste consumul de vin rosu, sec.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#piata vinului, #afaceri producatori, #piata vinului rezultate , #Firme Romania