R&M Audit Contabilitate Certificarea declaratiei fiscale: plusuri si minusuri

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 08:58
2351 citiri
R&M Audit Contabilitate Certificarea declaratiei fiscale: plusuri si minusuri
Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate

Certificarea declaratiei fiscale a fost introdusa in legislatie in anul 2007 si s-a aplicat in anul 2010 si foarte putin in 2011, pentru o anumita categorie de contribuabili.

Apoi certificarea a fost amanata pana in acest an, cand a fost abrogata si inlocuita cu o "masura preventiva de buna purtare"; decizia s-a luat ca urmare a costurilor care erau generate pentru firme de catre aceasta certificare.

Optiunea de certificare a ramas pentru a veni in sprijinul anumitor contribuabili in vederea asigurarii unei bune conformari, lucru dorit din ce in ce mai mult de companiile-clienti; oricum, certificarea se facea si pana in prezent, sub forma consultantei insa si fara a fi neaparat inaintata mai departe catre ANAF. Multe firme doresc o verificare independenta a declaratiilor fiscale, pentru a fi sigure ca platesc statului exact atat cat trebuie ca taxe si impozite.

Certificarea va fi un criteriu care va impacta analiza de risc a contribuabilului

Pentru ANAF certificarea va fi unul din criteriile care vor impacta analiza de risc a contribuabilului in scopul selectarii celor asupra carora se vor efectua inspectii fiscale.

"Nu se pune problema de certificare a declaratiei ca si "masura de fuga" de control, ci aceasta trebuie privita ca o necesitate pentru obtinerea unei asigurari asupra realitatii, legalitatii si exactitatii sumelor inscrise in declaratiilor fiscale initiale sau rectificative, dupa caz. In prezent Camera Consultantilor Fiscali lucreaza impreuna cu Ministerul de Finante la aceste norme profesionale privind certificarea in vederea asigurarii unui cadru de lucru agreat", spune Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

In concluzie, conceptul de certificare s-a modificat, iar dezavantajul costului pe care il implica o certificare este minimizat de avantajul adus in ceea ce priveste evaluarea de risc facuta de ANAF, dublata de asigurarea calcularii si declararii corecte a taxelor si impozitelor (efectuata de catre un specialist independent).

"Cred ca toata lumea isi doreste daca nu sa corecteze total riscurile fiscale potentiale, macar sa le cunoasca si sa si le asume, astfel incat sa poata lua decizii in cunostinta de cauza. De aceea certificarea este un cost, dar si un beneficiu. In plus trebuie sa subliniem si credibilitatea pe care o astfel de certificare o are in fata organelor de control, atat pentru contribuabil, cat si pentru Fisc, in ideea existentei unei norme profesionale clare, care sa asigure proceduri corecte pentru contribuabil, consultant si organ de control", arata Mirela Serban.

Totusi, dincolo de acest beneficiu adus in ceea ce priveste analiza de risc, recomandarea consultantilor este ca prin certificare sa se asigure normalitatea functionarii in baza unor obiective preventive asumate.

Costul unei certificari a declaratiei fiscale variaza

Costul unei certificari a declaratiei fiscale variaza in functie de obiectivul consultantei acordate, perioada supusa certificarii, volumul de activitate etc, reprezentand tariful normal al orei de consultanta in conditii de piata.

"Desigur ca firmele trebuie sa tina cont de pret atunci cand aleg consultantul care o realizeaza, dar, in acelasi timp, desigur ca pretul nu trebuie sa fie criteriul prioritar, ci trebuie sa se tina cont de experienta, expertiza, profesionalismul si calitatea consultantului", spune Mirela Serban.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#certificare companii, #declaratie fiscala, #companii fisc , #Firme Romania