Resurse financiare pentru cultura: Europa Creativa

Luni, 11 August 2014, ora 08:18
2792 citiri
Resurse financiare pentru cultura: Europa Creativa
Peter Barta, CEO Fundatia Post Privatizare

In ultimii cativa ani, manifestarile culturale au luat amploare in viata cotidiana, mai ales in Bucuresti, dar si in restul tarii (Cluj, Iasi, Alba Iulia). Film, literatura, teatru, fotografie, muzica, ca sa numesc cateva domenii largi, apar constant in mass-media, dar si in publicatii de nisa, al caror numar sporeste, mai ales gratie mediului online. Se contureaza, astfel, industriile creative ca domenii de interes si, mai ales, lucrative pentru economie. Si mai important: exista cerere din partea publicului.

Programul Europa Creativa 2014-2020, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie anul acesta, este expresia pozitiei Uniunii Europene asupra dimensiunii politicii culturale. Acesta contopeste programele MEDIA si Cultura, care au fost active in perioada programatica trecuta, iar bugetul alocat este de 1,46 miliarde de euro. Astfel, este o ocazie foarte buna pentru entitatile romanesti sa aplice pentru fonduri pentru proiecte desfasurate pe teritoriul tarii noastre, dar si pentru proiecte transnationale, pe care noul program pune accent, rezervandu-le 15% din buget.

Aplicatiile sunt gestionate de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura din Bruxelles, iar tipurile de proiecte pentru care se poate obtine finantare sunt disponibile aici. Runda initiala de termene-limita s-a terminat in luna martie, insa acestea sunt actualizate periodic.

De exemplu, recent, s-au deschis aplicatiile pentru proiectele de cooperare pe subprogramul Cultura, cu termen-limita 1 octombrie 2014. Aceste fonduri se refera la cooperare transnationala, platforme culturale pentru promovarea creatorilor si a operelor culturale si retele culturale europene care propun activitati de profesionalizare si de consolidare a capacitatii operationale a sectorului. Scopul autodeclarat al acestora este sa sustina capacitatea sectorului creativ si cultural european de a opera transnational si international, sa sustina operele creative si culturale si mobilitatea jucatorilor in domeniu, in special pentru artisti.

Pentru programul Europa Creativa (2014-2020), Comisia Europeana a stabilit noi reguli de implementare. Spre exemplu, toate proiectele de cooperare vor dura maximum 4 ani (48 de luni) de la inceput pana la incheiere si nu mai exista limita pentru costurile administrative. Foarte important este si un nou instrument: un mecanism de imprumuturi bancare pentru proiecte din orice arie tematica (disponibil din 2016). Informatii punctuale puteti gasi contactandu-i pe reprezentantii Punctului de Contact Cultural al Romaniei. Important este ca actorii din sectorul cultural sa stie ca aceste fonduri sunt disponibile si sa nu fie descurajati de procedurile stufoase necesare pentru a le putea atrage.

Se pune foarte mult accent pe valenta internationala a proiectelor, iar includerea unui asemenea element in literatura de aplicatie va spori sansele proiectului. De exemplu, au fost afisate rezultatele selectiilor pentru proiecte platforma, in cadrul subprogramului Cultura. Cinci proiecte au obtinut finantare in valoare totala de peste Euro2 milioane. Dintre acestea, Aerowaves este o retea transfrontaliera de dans din Marea Britanie, cu parteneri din 35 de tari. Iar mai aproape de noi, E-merging Creativity este o platforma pan-europeana de poezie, gestionata de Beletrina, Institutul pentru Publicistica din Slovenia, cu ajutorul a 10 parteneri din tari diferite.

S-a adus critica la adresa programului Europa Creativa ca se apropie prea mult de latura de business a culturii: industrii creative ca afaceri cu accent pe profitabilitate. Cu toate acestea, ma bucur sa vad ca instrumentele europene evolueaza si ca publicul este interesat de manifestarile culturale care au loc la noi in tara. Sper, in acelasi timp, ca jucatorii autohtoni vor reusi sa treaca de bariera procedurilor si sa isi poata demara activitatea cu sustinere europeana. Ramane intrebarea cu tenta filozofica: unde se gaseste echilibrul intre gestionarea creativitatii ca business si ca forma de arta? Pana la filozofie, insa, sa se obtina finantare pentru proiecte tangibile.

Articol semnat de Peter Barta, CEO Fundatia Post Privatizare

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#barta fpp, #europa finante, #firme resurse , #Firme Romania