Romanii, cei mai buni platnici ai facturilor pe piata europeana

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:04
1062 citiri
Romanii, cei mai buni platnici ai facturilor pe piata europeana

Romanii sunt cei mai buni platnici ai facturilor de pe piata europeana, 92,2% din totalul facturilor emise intr-un an pentru persoane fizice fiind achitate la termen, releva editia 2012 a studiului agentiei de colectare a creantelor EOS KSI.

Pe de alta parte, daca intarzie cu plata unei facturi, romanii nu o mai platesc, sumele nerecuperabile (pierderi efective pentru companiile emitente) reprezentand 11,4% din totalul facturilor emise pentru persoanele fizice.

"Romanii sunt foarte buni platnici, companiile au incercat sa isi pastreze doar clientii buni platnici, problema este ca, atunci cand intarzie cu o singura plata, lucrurile degenereaza si nu se mai achita nimic", a declarat Georg Kovacs, directorul general al reprezentantei din Romania, Georg Kovacs.

Alti buni platnici ai facturilor emise pentru persoane fizice sunt rusii (90% din totalul facturilor sunt achitate la termen), explicatia companiei EOS KSI fiind aceea ca in cele doua state companiile sunt foarte atente cu solvabilitatea clientilor si le acorda termene de plata scurte.

Comparativ, numai 69,5% dintre greci achita facturile la timp, 71,9% dintre bulgari, 70,1% dintre spanioli, 72,4% dintre britanici. Chiar si germanii, un exemplu clasic de disciplina pentru romani, stau mai slab la acest capitol, cu un procentaj de 82,4%.

Companiile romanesti isi achita facturile la termen in proportie de 74,8%, un procentaj de asemenea mai ridicat comparativ cu majoritatea celorlalte state europene.

Comparatia dintre sectoare arata ca clientii cei mai de incredere sunt cei din sectorul industrial, iar cei mai indisciplinati sunt clientii companiilor din comert si din domeniul serviciilor.

Procentajul platilor efectuate la timp a crescut in 2012, de la 67% in 2007, inainte de criza, la 69,1% in 2010, 68,7% in 2010 la 83,5% in 2012.

Aproximativ 25% din toate platile (ca valoare) sunt efectuate dupa expirarea termenului de plata, 25,4% in cazul persoanelor fizice si 27,4% in cazul persoanelor juridice.

In comert, aproximativ o factura din trei este achitata abia dupa expirarea termenului de plata.

De asemenea, companiile romanesti inregistreaza cea mai mare cota a creantelor declarate pierdere (care nu mai sunt achitate deloc) - 11,4% in cazul persoanelor fizice si 9% pentru persoane juridice, fata de 8,3%/8,2% in Bulgaria, 2,5%/1,9% in Germania, 1,9%/2% in Marea Britanie, 2,4%/4% in Rusia.

Studiul EOS KSI a fost realizat in zece state europene: Rusia, Romania, Bulgaria, Grecia, Slovacia, Polonia, Germania, Spania, Belgia si Marea Britanie.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#plata facturi Romania, #romani plata facturi, #clienti buni platnici Romania, #achitare facturi Europa , #Firme Romania