Totul despre noile reguli pentru gestiunea financiara a fondurilor europene

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 12:20
2516 citiri
Totul despre noile reguli pentru gestiunea financiara a fondurilor europene
Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate

Avand in vedere in mod prioritar necesitatea optimizarii fluxurilor financiare din cadrul programelor operationale finantate din instrumente structurale si asigurarea capacitatii de absorbtie a acestor fonduri, s-a impus elaborarea in regim de urgenta a unor reglementari privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta (OUG 29/2.06.2014).

Una dintre problemele intampinate de orice proiect european vizeaza managementul cash flow-ului pe proiect, astfel incat sa se poata asigura resursele necesare implementarii cu succes a acestora. Lipsa banilor poate conduce la blocaje mari si situatii de imposibilitate de derulare a proiectelor, ca urmare a intarzierilor la plata cauzate fie de un management defectuos al proiectului, fie de intarzierea rambursarii corespunzatoare cererilor, fie chiar de lipsa cofinantarii, care genereaza efecte in lant.

In acest context, ca urmare a necesitatii alinierii la legile din domeniu, dar si a conectarii la solicitarile autoritatilor de implementare si ale beneficarilor de proiect, au fost aprobate masuri ce ajuta imbunatatiri directe pe cash flow.

Simplificarea mecanismului de plata este o masura mult asteptata de beneficiarii de proiecte: extinderea mecanismului de decontare directa a facturilor prin cereri de plata plus reducerea termenului pentru plata sumelor de la cinci zile la trei zile contribuie in mod real la eliminarea unor blocaje financiare.

Masurile pe POSDRU de introducere la plata, in termen de 60 zile, a documentelor justificative primite sau intocmite inainte de 11 septembrie 2013, de asemenea asigura fondurile necesare pentru derularea corespunzatoare a activitatilor desfasurate in proiect, precum si sursa de plata a TVA-ului neexigibil pentru beneficiarii POS Transport.

Reducerea termenului necesar efectuarii platii ca urmare a eliminarii procedurilor intermediare, precum si intreaga procedura de simplificare a darii in plata vor contribui la imbunatatirea mecanismelor de absorbtie a fondurilor europene.

Articol semnat de Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#companii gestiune financiare, #reglementari gestiune financiara , #Firme Romania