10.000 de firme au intrat in insolventa in T1

Luni, 10 Mai 2010, ora 13:50
1591 citiri
10.000 de firme au intrat in insolventa in T1

Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primul trimestru al acestui an s-a dublat, la 9.766, fata de 5.173 din perioada similara a anului trecut, in timp ce la nivelul anului trecut au fost inregistrate 18.421 de firme in aceasta situatie, potrivit unui studiu al Coface Romania.

"La s

farsitul anului 2009 erau inregistrate 18.421 de firme aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa, 8.950 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 4.890 in procedura simplificata de insolventa, 4.543 in faliment si 38 in reorganizare judiciara.

Cele mai multe falimente provind de la SRL-uri, 95%, urmate la mare distanta de SA-uri, 3%, iar restul de 2% fiind reprezentat de celelalte forme de organizare", potrivit studiului Coface.

In 2008, erau 14.483 companii aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa, numarul acestora crescand cu aproxmativ 27% in 2009.

Primele trei sectoare din clasament, comert cu ridicata si distributie, comert cu amanuntul si constructiile reprezinta 53% din totalul falimentelor in 2009, cu un total de 9.682 de cazuri, se mai arata in studiu.

Primele trei sectoare de activitate isi adjudeca peste 50% din numarul de falimente

Principalele motoare ale economiei din perioada 2004-2008, comertul si constructiile s-au prabusit in 2009, determinand o scadere a PIB-ului de 7,1%, acestea fiind si sectoarele cele mai afectate de criza si care inregistreaza cel mai mare numar de insolvente.

"Desi in continuare primele trei pozitii ale clasamentului concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate in 2009, respectiv 52,5%, fata de anul precedent remarcam o scadere de 4% a ponderii acestor pozitii, de la 56,2% in 2008, dovedind generalizarea problemelor si in celelalte domenii de activitate", spun reprezentantii Coface Romania.

Acestia mentioneaza ca este de asteptat ca anul 2010 sa fie in continuare unul deosebit de dificil pentru jucatorii din constructii, avand in vedere ca in anul 2009 s-au eliberat 48.833 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 20,1% fata de anul anterior.

Cele mai afectate industrii in 2009: metalurgia, sanatatea si asistenta sociala, intermedieri financiare, tranzactii imobiliare, agricultura si serviciile personale.

Insolventele din industria metalurgica au inregistrat cea mai mare dinamica in 2009 (mai multe cu 1205%), de la numai 38 de insolvente in 2008 la 496 in 2009.

"Industria metalurgica a suferit o contractie puternica, potrivit celor mai mari jucatori din domeniu, poate cea mai mare scadere a productiei din ultimii 35 de ani, in aceste conditii cresterea numarului de falimente nu mai poate fi considerata o surpriza.

Avand in vedere ca acesta este un sector puternic dependent de alte industrii foarte afectate de criza, in special constructii si auto, cererea scazuta a determinat reduceri importante de productie, astfel, cele mai multe societati distribuitoare de produse metalurgice s-au confruntat cu probleme specifice perioadei de criza: lichiditati scazute, cresterea termenelor de plata, scaderea ratei de recuperare a creantelor.

Alte industrii grav afectate au fost sanatatea si asistenta sociala cu o crestere de (+147%), intermedierile financiare (in crestere cu 78,21%), alte activitati de servicii personale (mai mult cu 79%), tranzactile imobiliare (in plus cu 76,73%) si agricultura (in crestere cu 62,43%).

Cele mai afectate judete in 2009: Satu Mare, Arad, Sibiu, Bihor, Brasov

In 2009, nume noi au ajuns in primele pozitii ale clasamentului insolventelor, Bihor si Brasov au urcat 8 pozitii, Arad 9, iar Satu Mare 18, acesta din urma ajungand de pe pozitia 24 pe pozitia 6. Cresteri semnificative s-au inregistrat si in Arges, Olt, si Ilfov, judete care au avansat cate 13, 12 si respectiv 10 locuri in topul insolventelor, ceea ce indica o deteriorare rapida a mediului de afaceri local in anul 2009.

O evolutie nefavorabila a inregistrat-o si judetul Sibiu care a urcat 9 pozitii, ajungand pe locul 18, de asemenea Dolj, Maramures si Bistrita Nasaud au scazut cate 6 pozitii. La celalat pol, o evolutie pozitiva a fost inregistrata de judetele Timis, Galati si Prahova care au scazut 5, 3, respectiv 7 pozitii in acest clasament.

"Romania ramane in continuare in plutonul tarilor codase in ceea ce priveste reluarea cresterii economice, numarul falimentelor din primul trimestru reflectand slabiciunea si greutatile cu care se confrunta companiile romanesti.

Pe fondul ineficientei gestionarii bugetului public, si sub amenintarea cresterii de taxe si impozite, economia si mediul de afaceri ar putea avea de suferit in continuare, deciziile ce vor fi luate urmand a fi determinante pentru iesirea din recesiune economica in 2010 si 2011.

In functie de aceasta, volumul insolventelor va continua sa creasca, punand in continuare presiune pe rata somajului si veniturile la buget", a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager la Coface Romania, Bulgaria, Slovacia.

In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#coface, #firme, #insolventa , #Insolventa