Care este principala cauza a numarului mare de insolvente si ce prevad analistii pentru firmele romanesti in 2014

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 11:19
2308 citiri
Care este principala cauza a numarului mare de insolvente si ce prevad analistii pentru firmele romanesti in 2014

Cresterea alarmanta a insolventelor din ultimii ani a luat amploare in Romania si a devenit un fenomen in sine. anul acesta, chiar daca in T1 numarul insolventelor se afla totusi pe un trend descrescator, gradul de indatorare al companiilor nu a scazut, ci dimpotriva. Mai mult, analistii prevad vremuri grele pentru firmele romanesti in 2014.

Companiile romanesti continua sa se confrunte cu un fenomen de supraindatorare peste nivelul pe care l-ar putea sustine. Din acest motiv, bancile si-au concentrat atentia pe gestionarea creditelor neperformante, si mai putin pe noi finantari.

In primele noua luni ale anului curent s-au deschis 18.321 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 3,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 18.991 de proceduri noi de insolventa.

"Suntem in continuare martorii cercului vicios: companiile nu mai au lichiditati, dar nici nu mai pot accesa noi finantari, din cauza creditelor neperformante. Procedura insolventei le-a oferit o rezolvare in aceasta perioada de criza, astfel ca din 2008 pana in prezent multe companii au reusit sa isi depaseasca dificultatile financiare sub protectia sa. Faptul ca numarul companiilor care intra in insolventa s-a redus este o etapa fireasca si chiar necesara pentru multe dintre ele ", a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator in cadrul Casei de Insolventa Transilvania.

Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 vom inregistra, fara echivoc, un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari.

Numarul firmelor cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR care au intrat in insolventa in primele noua luni din anul curent este de 523 de companii, comparativ cu un nivel de 331 de insolvente din aceeasi categorie, inregistrate in aceeasi perioada a anului anterior, potrivit Coface.

Deciziile defectuoase de management al riscului de credit, gestiunea trezoreriei nete si finantarea oportuna a ciclului de exploatare, lipsa de capitalizare si procesul continuu al dezinvestirii in companiile respective, au pus capat activitatii acestor firme.

Rata a creditelor neperformante, cu tendinta de crestere pentru anul 2014

Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei, in anul 2008 rata creditelor neperformante reprezenta 2,8% din volumul creditelor totale, iar in decembrie 2012 aceasta a ajuns la o pondere de 19,1%.

Pentru sfarsitul anului 2013, conform datelor din primavara acestui an, se preconizeaza un nivel de peste 19,5%, cu tendinta de crestere pentru anul 2014.

Din aceasta cauza, creditorii bancari si-au concentrat atentia pe recuperarea acestora si mai putin pe acordarea de noi finantari, sustin reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania.

Restructurarea eficienta la nivelul companiei, o solutie fezabila

Singura solutie fezabila atunci cand societatea trece printr-un impas atat de mare este o restructurare eficienta la nivelul companiei, atat intern cat si extern, prin participarea activa a tuturor actorilor implicati in proces, in sau in afara procedurii de insolventa.

Problema supraindatorarii se poate rezolva cu o reformulare a creditului neperfomant, astfel incat acesta sa fie adaptat nivelului sustenabil al activitatii companiei.

"Daca procedura insolventei urmareste mai mult sau mai putin acelasi parcurs, trasat de legea insolventei, restructurarile in afara insolventei (out of court) vor fi diferite de la caz la caz. In restructurare, importanta este continuarea activitatii societatii si readucerea ei la un nivel optim, care sa asigure conditii de rambursare a unui credit restructurat. Pentru aceasta e nevoie insa de o colaborare a tuturor celor implicati in proces, astfel incat rezultatul final sa fie avantajos pentru toate partile", a adaugat Rudolf Vizental, asociat coordonator al CITR.

Domeniile cu cele mai multe insolvente

Primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa, conform studiile realizate de Coface privind evolutia insolventelor din ultimii trei ani, au ramas cu precadere neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului.

In ultimi cinci ani, analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele trei, respectiv cinci sectoare.

Sursa foto: Coface

Astfel, ponderea primelor trei sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii cinci ani intre 50% - 54%, iar pentru primele 5 sectoare intre 65% - 70%.

Cele mai mari cresteri de insolvente nou deschise in primele noua luni ale anului curent, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, s-au inregistrat in sectoarele: comert cu amanuntul 22,17%, comert cu ridicata si distributie 16,93%, constructii 14,17% si HORECA 6,76%.

Distributia regionala a cazurilor de insolventa

Cele mai afectate trei zone ale tarii din punctul de vedere al numarului de insolvente au fost: S-E si N-V, ambele cu 16% si S cu 15%, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata.

Singurele zone in care numarul de insolvente inregistrate in primele noua luni ale anului curent a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut sunt Centru si S-V, in conditiile in care zona de N-E indica o oarecare stabilizare.

Sursa foto: Coface

Restul zonelor au inregistrat scaderi ale numarului de insolvente inregistrate in primele noua luni ale anului curent, cea mai mare scadere fiind inregistrata in zona de V, respectiv 18% si Bucuresti, respectiv 17%. De remarcat ca zona de V inregistreaza de doua ori mai putine insolvente decat zona de S-E, in conditiile in care numarul companiilor active din cele doua regiuni este similar.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#companii insolventa, #codul insolventei 2013, #insolventa Romania, #datorii companii , #Insolventa