Codul Insolventei favorizeaza falimentul. Vezi ce spun specialistii

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 17:45
2314 citiri
Codul Insolventei favorizeaza falimentul. Vezi ce spun specialistii

Prevederile nou introduse in noul Cod al Insolventei trimit companiile direct in ghearele falimentului, avertizeaza specialistii din domeniu. Masurile, in forma lor actuala, nu vor ajuta mediul de afaceri, ci au toate sansele sa il destabilizeze.

"Modificarile afecteaza companiile mijlocii si mari pentru care ar exista datele unei reorganizarii si fac mai dificila desfasurarea procedurii insolventei si reorganizarea companiilor, favorizand falimentul", a declarat Vasile Godinca-Herlea, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania.

Ordonanta de Urgenta incurajeaza doar la nivel declarativ reorganizarea si finantarea in cadrul procedurii de insolventa in vederea sustinerii planurilor de redresare, in timp ce la nivel de mecanisme concrete isi saboteaza propriile principii.

Noile reglementari privind insolventa

Modificarile aduse de noua lege, a caror intentie buna va avea efecte nocive in procedura de insolventa propriu zisa si implicit in economie, ingreuneaza procedura de reorganizare si o fac aproape imposibil de accesat.

Specialistii si-au exprimat surprinderea in legatura cu prevederile nou introduse si au detaliat impactul negativ al acestora in economie si in randul practicienilor in insolventa.

Liber la executari silite impotriva companiilor in insolventa: Este una din modificarile foarte importante care va bulversa procedurile de insolventa si va genera o practica neunitara si inechitabia. Aceasta permite creditorului curent, care detine impotriva averii debitorului creante nascute in perioada de observatie, sa declanseze procedura de executare silita individuala impotriva debitorului, pentru satisfacerea creantelor sale.

Aplicarea normelor de executare silita individuala va fi una trunchiata, asa incat creditorii din cadrul procedurii de insolventa, mai ales cei garantati, nu isi vor putea proteja garantiile in procedura de executare silita.

Pana in prezent, toate executarile silite erau suspendate pe perioada insolventei. Ordonanta de Urgenta prevede ca pentru creantele curente executarile silite sa poata fi accesate. Prevederea insa e greu de aplicat pentru agentii economici si usor pentru Stat. Executarea silita se poate face in baza unui titlu executoriu, de obicei, o hotarare judecatoreasca.

Conform noului cod al insolventei, actiunile pentru obtinerea hotararii sunt in continuare suspendate. Insa institutiile Statului isi pot emite titlurile executorii direct, fara interventia instantei. Statul nu are nevoie de tot acest proces, asa ca poate proceda la executarea silita a companiei in orice moment.

Durata planului de reorganizare este de trei ori mai mica: Ordonanta de Urgenta reduce durata aplicarii planului de reorganizare de la trei ani la un an.

"S-au facut modificari importante la acest Cod in sedinta de guvern de miercuri, printre care reducerea termenului alocat reorganizarii de la 3 ani la un an - fapt care va duce la disparitia aproape in totalitate a planurilor de reorganizare", a declarat Arin Octav Stanescu - Presedinte UNPIR.

Acesta a dat exemplu Franta unde termenul este de 10 ani si a mentionat ca in SUA si in alte tari europene nu exista un termen determinat.

Reprezentantii Casei de Insolventa Transilvaniasunt de parere ca este foarte dificil ca in conditiile actuale ale pietei si economiei sa se reuseasca redresarea unei companii in trei ani, cu atat mai putin intr-unul.

Ridicarea procentului de aprobare a planului de reorganizare de la 30% din total masa credala la 50% din total masa credala se numara printre modificarile aduse de noua lege.

"Prin cresterea procentului de la 30% la 50% din total masa credala pentru aprobarea planului de reorganizare, inseamna, de fapt, ca niciun plan de reorganizare nu va putea fi aprobat fara recuperarea in intregime a creantei bugetare" sustine Arin Octav Stanescu, Presedinte UNPIR.

Introducerea in sfera de aplicare a procedurilor de insolventa a regiilor autonome, in conditiile in care regiile autonome trebuiau introduse in Cod de catre consultant ulterior, dupa o atenta evaluare.

Posibilitatea suspendarii licentei de emisie a celor aflati sub incidenta legii audio-vizualului:: se suspenda de drept.

Eliminarea dispozitiei potrivit careia "orice limitari, interdictii sau altele asemenea, introduse prin legi speciale sau clauze contractuale, pentru motivul deschiderii procedurii insolventei sunt nule de drept", precum si ridicarea procentului de omologare a concordatului preventiv de la 80% la 90% se numara de asemenea printre propunerile introduse direct prin OUG.

Noua reglementare intra in vigoare pe 25 octombrie

Practicienii in insolventa au fost luati prin surprindere si de termenul extraordinar de scurt in care acesta intra in vigoare, adica in nici 20 de zile.

Ordonanta nu ofera timp de pregatire pentru judecatorii-sindici si practicieni in privinta modalitatilor de aplicare si interpretare a legii.

"Vestea cea mai inspaimantatoare este aceea ca exista o dispozitie tranzitorie care declara ca aceasta noua reglementare ce intra in vigoare pe 25 octombrie se va aplica si procedurilor in curs",a declarat Gheorghe Piperea - Profesor Universitar la Facultatea de Drept, Bucuresti si Partener Coordonator la Piperea si Asociatii.

Specialistii CITR considera ca un asemenea act normativ, a carui importanta o putem incadra alaturi de codul civil, codul de procedura civila sau codul fiscal trebuia dezbatut mai temeinic. Un cod al insolventei are efecte puternice si directe in economie, mai ales intr-o economie afectata de criza.Aplicarea Ordonantei de Urgenta pentru procedurile in curs va destabiliza planurile de reorganizare deja adoptate, care prevad reorganizarea pe o perioada de trei ani si pentru care au fost deja demarate negocieri cu creditorii principali.

"Cred ca, de fapt, efectul acestor prevederi va fi unul prin care ne vom preda, ca se vor gasi remedii creative: in cadrul planului de reorganizare vom avea perioada de verificare si de contestare a creantelor de 2 ani, perioada de evaluare de 1 an, perioada de reorganizare de 1 an si astfel am ajunge la un total general de 4 ani. Practic, situatia se amelioreaza din ce in ce mai rau" a spus Stan Tirnoveanu, Partener, ZRP Insolvency SPRL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#reglemetari insolventa, #Codul Insolven ei, #proceduri prevenire insolventa, #modificari cod insolventa 2013 , #Insolventa