Coface: Numarul firmelor care au intrat in insolventa a sporit cu 7,5% in S1

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 16:04
1915 citiri
Coface: Numarul firmelor care au intrat in insolventa a sporit cu 7,5% in S1

Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primul semestru al acestui an a crescut cu 7,5%, la 11.221, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost inregistrate 10.435 de dosare de insolventa, potrivit unui studiu al Coface Romania, informeaza NewsIn.

Numarul total de cazuri de insolventa include atat cazurile deschise in 2010, cat si dosarele aflate in sold la 1 ianuarie 2010, provenind din anii anteriori si nesolutionate inca.

"Din cele 11.221 de companii care se aflau in diverse stadii de insolventa, 6.255 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 2.235 in procedura simplificata de insolventa, iar 2.717 in faliment si 14 in reorganizare judiciara", potrivit studiului.

Primele trei sectoare din clasament, comert cu ridicata si distributie, comert cu amanuntul si constructiile, reprezinta 53% din totalul falimentelor din primul semestru, cu un total de 5.907 de cazuri. : Studiul Coface Romania mai arata ca, in primul trimestru al anului 2010, deteriorarea economica, termenele foarte mari (uneori de sase luni) pronuntate de instantele de judecata, cat si amanarile din timpul anului 2009 datorate grevei magistratilor, au contribuit la cresterea numarului de insolvente de aproape doua ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau 5.173 companii aflate intr-una din fazele procedurii de insolventa.

Totusi, in trimestrul II al anului 2010, aceasta evolutie s-a temperat, numarul de insolvente scazand brusc fata de aceeasi perioada a anului trecut (1.455, fata de 5.262).

Cele mai afectate sectoare in primul semestru 2010: comert cu ridicata si distributie, comert cu amanuntul, constructii si transporturi.

Prelungirea recesiunii economice a facut ca primele patru pozitii ale clasamentului sa ramana neschimbate si in prima jumatate a anului 2010, domeniile comert (cu ridicata si distributie si cu amanuntul), constructii si transporturi ramanand cele mai afectate de criza financiara.

"De altfel aceste domenii au fost si cele mai accesibile celor care au dorit sa inceapa o afacere in ultimii ani din cauza investitiilor initiale reduse si a randamentelor mari", se mentioneaza in raport.

Potrivit studiului, distributia continua sa fie un domeniu foarte afectat de criza economica, astfel ca, pe fondul scaderii considerabile a cererii si avand in vedere marjele comerciale foarte mici, micii distribuitori reusesc cu greu sa supravietuiasca.

"Consideram ca, pe fondul masurilor de austeritate adoptate de guvern, urmatoarele luni ale anului 2010 vor fi caracterizate de o scadere a nivelului vanzarilor. Astfel, este de asteptat ca imposibilitatea acestor companii de a rezista pe piata sa determine in continuare cresterea numarului de insolvente", se mai arata in raport.

Piata de retail va continua sa se contracte si in acest an din cauza reducerilor de salarii si a disponibilizarilor anuntate in sistemul public si in cel privat.

Astfel, retailerii incearca sa contracareze efectele recesiunii prin oferirea de promotii chiar mai numeroase decat in 2009.

"Reducerile de preturi variaza, ajungand pana la 40% in anumite hipermarketuri, iar pe pietele cele mai afectate de declinul consumului - precum electro-retailul si comertul cu mobila - putine retele de magazine au transferat in pret majorarea de TVA de la 1 iulie, luandu-si astfel riscul de a se adanci si mai mult in vartejul scaderilor de vanzari. Pe termen scurt, promotiile aduc cresteri ale rulajelor, insa acestea pot afecta structura financiara si echilibrul companiilor din cauza reducerii profitului", potrivit studiului.

Marirea taxelor, diminuarea veniturilor, temerile cu privire la viitoare concedieri (in special din sectorul public) si creditarea restrictiva au determinat populatia sa fie mult mai reticenta in a cheltui si sa devina mult mai dornica de economisirea banilor. Un alt domeniu ce se remarca fata de evolutia inregistrata in prima jumatate a anului trecut este agricultura, domeniu care a crescut de la 372 de insolvente la 537 in prima jumatate a anului 2010.

"Cu toate acestea, agricultura ar putea deveni un domeniu atractiv pentru pentru investitorii straini datorita preturilor in scadere la terenurile agricole, calitatii solurilor si intinderilor vaste insuficient exploatate pana in acest moment. Si accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii ramane o optiune viabila de revigorarea acestui domeniu", potrivit studiului Coface Romania.

In caz contrar, agricultura va avea performante din ce in ce mai scazute, contribuind la scaderea economica a Romaniei.

Studiul mai arata ca stimularea producatorilor si implementarea unui sistem eficient de comercializare a produselor autohtone ar putea influenta pozitiv evolutia companiilor din domeniul agricol. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#agricultura, #coface, #firme, #insolvente , #Insolventa