Colliers: In 2010 s-au deschis doar 3 centre comerciale

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 18:08
1229 citiri
Colliers: In 2010 s-au deschis doar 3 centre comerciale

Anul trecut s-au deschis numai trei centre comerciale noi, iar in acest an foarte putine vor reusi sa demareze sau sa fie reincepute lucrarile de constructie, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, informeaza NewsIn.

"In toata tara, s-au deschis in 2010 doar trei centre comerciale noi, stocul total ajungand astfel la 1,35 mil. mp, reprezentand o crestere de 12% fata de sfarsitul anului 2009.

Aceasta este cea mai modesta crestere anuala a stocului de centre comerciale din 2002 si pana in prezent", se arata in studiu.

In 2011 se asteapta totodata primele magazine H&M in Romania si o tendinta de stabilizare, acestea sunt liniile care descriu piata de retail in acest an, conform celui mai recent studiu Colliers International.

"Desi sfarsitul anului 2010 a adus o avalansa mediatica de proiecte care isi anuntau relansarea in diverse orase din tara, din cauza problemelor in obtinerea de finantare, consideram ca foarte putine vor reusi sa demareze/reinceapa lucrarile de constructie in 2011", spun oficialii Colliers International.

Potrivit anunturilor oficiale ale dezvoltatorilor, Mall-urile care ar trebui sa fie livrate pana la sfarsitul anului in curs sunt in Arad, Bucuresti (doua), Constanta, Craiova, Iasi, Baia Mare si Oradea, desi reprezentantii Colliers spun ca se asteapta la intarzieri ale acestor proiecte.

"Inceperea de proiecte noi depinde foarte mult de ruperea cercului vicios retaileri - dezvoltatori - banci. Momentan, dintre numeroasele proiecte anuntate in piata, doar sapte au lucrari active pe santier.

2011 va aduce mult-asteptata intrare a H&M, dar si primele magazine Lidl si Leroy Merlin, insa nu ne asteptam sa vedem si alte nume noi intrate pe piata.

Ca tendinta generala, previzionam un an mai stabil, bineinteles sub rezerva impactului ce l-ar putea avea asupra consumatorilor masurile economice luate de guvern", mai informeaza raportul.

Totodata, cererea de spatii in mall-uri a fost condusa in continuare de catre plutonul retailerilor germanici, cu putere financiara mare si interes ridicat fata de piata din Romania.

"Pe de alta parte, vanzarile slabe si problemele legate de lichiditati au fortat o serie de retaileri precum InterHome, Diverta sau Lee Cooper sa intre in insolventa.

In centrele comerciale cu o rata de neocupare mare si cu trafic slab, chiriile au ramas la neschimbate, retailerii platind oricum o chirie procentuala din incasari.

Insa, in cazul mall-urilor cu performante bune, am asistat la o usoara scadere a nivelului chiriei, mai ales in centrele care nu oferisera reduceri sau au devenit 'amenintate' de proiecte noi care se adresau aceleiasi zone de atractie", se mai arata in raport.

In plus, spre deosebire de 2009, anul 2010 nu a adus nicio inchidere. Atat retailerii cat si dezvoltatorii s-au straduit sa gaseasca solutii pentru a-si mentine afacerile in miscare.

2010 a adus insa si o premiera: primele doua centre care au intrat in insolventa, Tiago Mall Oradea si City Mall Bucuresti), precum si prima vanzare a unui centru aflat in aceasta situatie, Tiago Mall, dezvoltat de Mivan si intrat in insolventa, a fost cumparat ulterior la licitatie de Shopping Center Holding, anuntat pentru deschidere in primavara acestui an.

Colliers International este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare, cu mai mult de 15.000 specialisti care lucreaza in 480 de birouri din 61 de tari.

Subsidiara a FirstService Corporation, ofera o gama larga de servicii clientilor finali, dezvoltatorilor si investitorilor, de la brokeraj, property si asset management, project management, investitii si consultanta, evaluari si pana la studii de piata sau produse adresate bancilor. 

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#colliers, # centre comerciale , #Insolventa