Firmele, declarate inactive fiscal dupa un semestru

Vineri, 06 August 2010, ora 17:12
2060 citiri
Firmele, declarate inactive fiscal dupa un semestru

ANAF a schimbat procedura prin care firmele sunt declarate inactive. Astfel, potrivit noilor prevederi, un contribuabil este declarat inactiv daca nu au depus nicio declaratie la autoritatea fiscala timp de un semestru.

Pana acum, firmele erau declarate inactive daca nu depuneau declaratiile timp de doua luni.

Potrivit ordinului ANAF nr. 2258 publicat in M.O. 0552 din 5 august 2010, in evidenta contribuabililor declarati inactivi sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica, care nu au depus nicio declaratie pe parcursul unui semestru calendaristic si carora nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).

Exceptie fac contribuabilii aflati in stare de insolventa sau contribuabilii pentru care s-a pronuntat sau a fost adoptata o hotarare de dizolvare.

Potrivit ordinului, prin declaratii se inteleg formularele: 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"; 102 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale"; 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata"; 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata"; 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri"; 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".

Contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca li s-a aprobat, la cerere, trecerea in regimul derogatoriu de declarare sau daca si-au indeplinit toate obligatiile declarative.

Nu se inscriu in lista contribuabililor declarati inactivi acei contribuabili care, urmare notificarilor transmise de organul fiscal, depun declaratii fiscale pana la data aprobarii listei contribuabililor declarati inactivi prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Aceasta procedura nu se aplica persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, precum si contribuabililor care au fost declarati inactivi, potrivit conditiilor privind declararea contribuabililor inactivi de catre organele de inspectie fiscala/organele de control din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si din unitatile sale subordonate.

Potrivit legii, societatilor declarate inactive li se vor anula codul de TVA incepand cu prima zi a lunii imediat urmatoare celei in care contribuabilul a fost declarat inactiv. De asemenea, cheltuielile unei firme ce privesc tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv, sunt considerate nedeductibile la calculul profitului impozabil.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#firme, #anaf , #Insolventa