Insolventa, acceptata de ministrul Vosganian, hulita de specialistii in combaterea evaziunii

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 13:35
1937 citiri
Insolventa, acceptata de ministrul Vosganian, hulita de specialistii in combaterea evaziunii
Peste 15.000 de firme au intrat in insolventa in 2012

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian crede ca insolventa constituie o procedura normala intr-o economie functionala, "si ca, nu trebuie sa ne ferim de insolventa", desi specialistii arata ca insolventa premeditata, pentru evitarea datoriilor, a devenit un fenomen national.

"Insolventa este, in opinia mea, o procedura normala in orice metabolism economic si economia noastra este cu atat mai functionala cu cat infiintarea unei firme deci intrarea, si iesirea din piata - prin procedura insolventei - sunt imbunatatite. Daca am fi avut curajul sa utilizam procedura insolventei, inca din anii 90, multe industrii ar fi fost salvate. Poate ca astazi am mai fi avut in Romania productie de tractoare, de automobile de teren sau de autocamioane", a spus ministrul Economiei, citat de Agerpres.

Vosganian a subliniat ca "insolventa este un gest de deontologie profesionala inclusiv in domeniul politic si ca, nu trebuie sa ne ferim de insolventa, uneori cum este cazul Oltchim, aceasta fiind singura sansa de supravietuire".

Ministrul Economiei a aratat ca la nivelul institutiei pe care o conduce se apeleaza foarte des la serviciile practicienilor in insolventa deoarece "se doreste sa fie facuta curatenie in domeniul economic si anume sa fie dezvoltate firmele viabile si sa fie reintrodus in circuitul economic patrimoniul, acolo unde firmele nu mai pot fi finalizate".

Insolventa, sport national in Romania

Peste 15.000 de firme de diverse categorii nu si-au mai putut plati datoriile in acest an si au fost nevoite sa ceara insolventa, iar o parte dintre ele au incetat definitiv activitatea.

Patru din zece firme care au intrat in insolventa in primele 11 luni ale anului activeaza in domeniul transporturilor si depozitarii, industriei prelucratoare si comert, iar in total 15.148 de firme au ajuns in incapacitate de plata in acest interval, usor sub nivelul de anul trecut.

Totusi, in foarte multe dintre aceste cazuri intrarea in insolventa nu a fost generata doar de criza financiara si scaderea vanzarilor. A devenit un fenomen ca firmele sa refuze negocierile cu banca, preferand sa se eschiveze de la plata imprumutului prin artificii ca insolventa voluntara.

Managerii care isi baga, in mod premeditat, firma in insolventa pentru a "fenta" creantele risca o serie de sanctiuni. Ei ar putea fi obligati sa plateasca o parte din datoriile companiei si chiar sa raspunda penal in fata legii.

Managementul deficitar sau chiar faptele ilicite ale administratorilor au putut aduce societatea in incapacitate de plata. Potrivit legislatiei in vigoare, exista, insa, un tip de sanctiune speciala pentru tragerea la raspundere a managementului companiei. Concret raspunderea ii vizeaza pe administratori, directori, cenzori si auditori financiari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Varujan Vosganian insolvente, #insolventa Romania, #companii insolventa Romania , #Insolventa