Insolventa la Oltchim, dupa exemplul Hidroelectrica: Rezultatele nu sunt garantate

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 13:05
2595 citiri
Insolventa la Oltchim, dupa exemplul Hidroelectrica: Rezultatele nu sunt garantate

Dupa o incercare nereusita de privatizare, statul vrea sa pune pe picioare Oltchim, prin insolventa. O masura inspirata, ar spune multi, luand in considerare experienta Hidroelectrica. Totusi, ce sanse sunt ca Oltchim sa calce pe urmele Hidroelectrica?

"Este extrem de important ca avem un model de succes cum este Hidroelectrica. Pe acest tip de model de succes se va face si restructurarea la Oltchim", a declarat premierul Victor Ponta, in cadrul unei conferinte de presa.

Combinatul Oltchim, o companie cu 3.300 de angajati a fost subiectul unei privatizari nereusite in luna octombrie a anului trecut.

Licitatia organizata anul trecut pentru pachetul de actiuni detinut de stat la Oltchim a fost anulata, dupa ce Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro, pe care s-a angajat sa o plateasca.

Dupa aceasta experienta, statul a renuntat la privatizare si mizeaza pe procedura de insolventa pentru a scoate compania din impas.

Varujan Vosganian, ministrul Industriei, Comertului si Competitivitatii, a anuntat miercuri ca Oltchim va intra in insolventa, decizie discutata cu partenerii nostri internationali. Cererea pentru deschiderea procedurii a fost inaintata Tribunalului Valcea.

In ultima saptamana au existat mai multe declaratii din partea autoritatilor, care sustineau ca insolventa este singura solutie pentru Oltchim, dupa esecul privatizarii companiei.

"Sunt sanse ca Oltchim sa ramana in picioare. Compania se poate reorganiza doar prin insolventa si exista un plan in acest sens", a spus ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Exemplul Hidroelectrica, demn de urmat?

Autoritatile au in vedere exemplul Hidroelectrica, o companie de stat unde a fost initiata procedura de insolventa in luna iunie 2012.

Euro Insol, administratorul judiciar desemnat a adoptat o serie de masuri drastice pentru a readuce compania pe linia de plutire: reducerea numarului de directorul de la 79 la 57 sau disponibilizarea a 500 de angajati pana la mijlocul acestui an.

In plus, in procesul de renegociere a contractelor directe a energiei, Euro Insol a reziliat acordurile cu companiile Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C

Rezultatele acestor masuri nu ar trebui sa intarzie insa sa apara. Euro Insol estimeaza ca productia de energie va ajunge in 2013 la 13 TWh, fata de 11,8 TWh anul trecut, in timp ce veniturile Hidroelectrica sunt estimate sa ajunga la 2,7 miliarde de lei, de la 2,3 miliarde de lei in 2012.

Totusi, specialistii sunt de parere ca nu se poate face o paralela intre cele doua companii de stat.

"La Oltchim nu cred ca este vorba, in momentul de fata, despre contracte paguboase. Situatia este putin diferita fata de Hidroelectrica. Acolo era clar ca problema este reprezentata de contractele paguboase, pe cand la Oltchim marea problema sunt datoriile istorice acumulate si faptul ca functionarea Oltchim implica niste costuri foarte mari care nu sunt acoperite cu veniturile din productie.

Au fost planuri de acoperire a datoriilor la Oltchim insa nu au fost respectate. Costurile eficientizarii activitatii cu capacitatea de productie in momentul de fata ar fi foarte mari si statul nu le poate acoperi, din cate inteleg eu. Ar fi vorba de investitii de 400-500 de milioane de euro pe o schema de ajutor care a facut obiectul investigatiei inchise in martie 2012", a declarat avocatul Cristian Dutescu, partener fondator al Casei de avocatura "Dutescu si Asociatii" pentru Business24.

Insolventa, o sabie cu doua taisuri

Dutescu a adaugat ca pentru restructurarea unei companii exista doua optiuni: insolventa sau o intelegere intre creditori de a renunta sau a sterge o parte din datorie. Avocatul explica ca procedura de insolventa poate conduce pe de o parte la lichidarea companiei, pe de alta parte la restructurarea acesteia.

"Pentru nu ajunge la lichidare, trebuie vazut daca planul de insolventa este eficient, daca da rezultate. Insolventa poate sa asigure intr-un timp mai scurt si cu mai putine fonduri desfacerea contractelor de munca. Problema sociala cred ca o sa fie grava in cazul acesta", a explicat Cristian Dutescu.

Combinatul Oltchim are nevoie de investitii pe termen scurt de 91 de milioane de euro. Societatea are datorii totale de peste 700 de milioane de euro, dintre care 86 de milioane de euro au fost generate doar in 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
#insolventa Oltchim, #reorganizare Oltchim, #Oltchim insolventa Hidroelectrica, #Oltchim datorii , #Insolventa