Insolventa Regiei de Activitati Nucleare, atacata in instanta de doi creditori

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 17:18
1772 citiri
Insolventa Regiei de Activitati Nucleare, atacata in instanta de doi creditori

Doua societati din Drobeta Turnu Severin care au de recuperat creante de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) au atacat in instanta decizia de intrare in insolventa a companiei, invocand aspecte de neconstitutionalitate, dosarul urmand sa fie trimis de Tribunalul Mehedinti la CC.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Mehedinti, judecatorul Cosmin Sima, a declarat, marti, ca doi creditori ai RAAN au depus in instanta o contestatie impotriva RAAN, judecatorii Sectiei Civile luand decizia ca dosarul sa fie trimis la Curtea Constitutionala.

In solutia Tribunalului Mehedinti se precizeaza: "In conformitate cu art. 29, alin.1 din L47/1992, constata ca exceptia de neconstitutionalitate vizeaza OUG 85/2013 privind declansarea procedurii insolventei RAAN Dr. Tr. Severin si are legatura cu solutionarea dosarului nr. 9089/101/2013 in care a fost deschisa procedura insolventei impotriva acestei debitoare, prin incheierea din camera de consiliu din 18.09.2013. Potrivit art. 29 al. 4 din L.47/1992 sesizeaza Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei ridicate".

Cosmin Sima a mai spus ca dupa ce judecatorul Tribunalului Mehedinti va face motivarea deciziei, dosarul va fi trimis la Curtea Constitutionala, competenta cu solutionarea cauzei.

Cele doua societati comerciale care au atacat in instanta decizia de intrare in insolventa a RAAN sunt SC CRESCO SRL Drobeta Turnu Severin, specializata in comert cu amanuntul al calculatoarelor si SC EMIPROD SRL Drobeta Turnu Severin, specializata in constructii.

Conform tabelului platilor catre creditori pe care RAAN le are de achitat, SC CRESCO SRL are de recuperate suma de 1,408,428.03 de la compania aflata in insolventa, in timp ce SC EMIPROD SRL are de recuperat 23,064.00 de lei.

Guvernul a stabilit, prin Ordonanta de Urgenta si prin derogare de la unele prevederi legale, intrarea in insolventa a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin, pastrand dreptul regiei de a-si conduce activitatea, de a administra si a dispune de bunurile din proprietatea sa.

Prin OUG nr. 85/2013, publicata in Monitorul Oficial in data de 10.09.2013, Guvernul a decis ca Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare sa intre in insolventa si a stabilit, totodata, anumite conditii speciale care vor fi aplicate acestei proceduri.

Executivul a justificat atunci aceasta procedura prin inexistenta unei legi speciale care sa reglementeze procedura insolventei in cazul regiilor autonome.

Masurile exceptionale sunt justificate si prin faptul ca Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta-Turnu Severin are nevoie de o protectie juridica, fiind o companie strategica a economiei nationale, care opereaza cu instalatii si substante pentru producerea apei grele si a produselor conexe, cu inalt grad de periculozitate si complexitate.

"Incapacitatea de plata in care se afla Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin poate conduce la incetarea activitatii, fapt ce poate produce catastrofe ecologice, fiind stiut faptul ca in instalatiile R.A.A.N. - sucursula ROMAG PROD - se vehiculeaza 500 tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal si exploziv, ce trebuie ars, in caz de sistare a productiei de apa grea rezultand o cantitate insemnata de SO2, substanta ce produce ploi acide cu influente negative asupra mediului si sanatatii populatiei din zona, cu efecte transfrontaliere", se arata in actul normative respectiv.

Dupa intrarea in insolventa, RAAN isi mentine dreptul de administrare, precum si dreptul de administrare a bunurilor proprietate publica si dreptul de a dispune asupra bunurilor aflate in proprietatea sa.

Administratorul judiciar al RAAN este SCP Tudor Asociatii SPRL, in timp ce administrator special este Dan Andrusca.

Pe lista creditorilor, intocmita de administratorul judiciar al RAAN se afla peste 300 societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu RAAN iniante de deschiderea procedurii de insolventa. Toate au de recuperat de la regia de stat 1,890,836,106.26 lei.

Una dintre cele mai mari restante pe care RAAN o are este catre Compexul Energetic Oltenia pentru plata carbunelui livrat, creanta fiind de 207,723,795.53 de lei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#insolventa RAAN, #insolventa companii, #firma creditoare , #Insolventa