Mai putin cereri de insolventa in 2011

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 14:32
1390 citiri
Mai putin cereri de insolventa in 2011

Numarul cererilor de insolventa va scadea in acest an cu 20%, urmand trendul din ianuarie si februarie, iar iesirea din criza presupune orientarea catre partea calitativa a pietei, a declarat, miercuri, Andrei Cionca, reprezentant al Casei de Insolventa Transilvania, potrivit NewsIn.

"In primele doua luni ale acestui an, numarul procedurilor de insolventa s-a redus cu 20%, comparativ cu perioada similara din 2010. Pentru acest an, estimez ca cererea de insolvente isi va pastra dinamica de reducere cu 20%", a spus Cionca.

Acesta a mai estimat ca rata cererilor debitoarelor de deschidere a insolventei se va diminua, in conditiile in care, dupa doi ani de criza, companiile care au avut probleme "s-au curatat", mai exact fie si-au incetat activitatea, fie, daca au rezistat, au ales un plan reusit de restructurare extrajudiciara.

In ceea ce priveste cererile creditorilor, acestea se vor pastra la nivelul din 2010, deoarece cererile se solutioneaza cu intarziere de sase pana la 12 luni de la momentul depunerii.

"Dupa iesirea din criza se va remarca pe piata o schimbare, mai exact trecerea de la cantitativ la calitativ. Vom putea astfel sa ne dam seama care au fost companiile care au avut probleme structurale si care dintre ele au avut probleme conjuncturale legate de criza. Din punctul meu de vedere, cred ca cele mai multe au avut probleme structurale", a mai spus Cionca.

El a adaugat ca solutiile aplicate pentru reorganizare au vizat esalonarea datoriilor, iar, dupa incheierea perioadei de reorganizare, darea in plata a activelor in contul creantelor, conversia creantelor in actiuni sau parti sociale sau transmiterea fondului de comert catre o entitate finantata de creditori.

In ceea ce priveste solutiile tehnice de reorganizare, acestea au presupus fuziunea, divizarea sau transferul unei parti a patrimoniului catre o entitate detinuta de creditori.

Din totalul firmelor aflate in insolventa, doar 4% se afla in proces de reorganizare, respectiv 900 de companii. De asemenea, tendinta actuala este de scadere a cererilor venite din partea debitorilor, in 2010 ponderea solicitarilor de insolventa din partea acestora fiind de 50%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cerere insolventa, #intrare insolventa, #firma insolventa , #Insolventa