Patronatele bancare resping conversia creditelor prin lege. Ce spun despre insolventa personala

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 12:32
1700 citiri
Patronatele bancare resping conversia creditelor prin lege. Ce spun despre insolventa personala
Foto: ziuaconstanta.ro

Impunerea pe cale legislativa a unor solutii pentru clientii cu credite in franci elvetieni, care nu respecta principiile economiei de piata, poate genera lipsa de predictibilitate in activitatile economice si investitionale, dar si inechitate intre clientii bancilor.

In plus, o lege a insolventei persoanelor fizice ar putea fi benefica daca nu incurajeaza indisciplina la plata ratelor bancare, reiese dintr-un comunicat al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) transmis joi AGERPRES.

"CPBR considera ca orice initiativa privind conversia creditelor in valuta trebuie sa tina cont de principiile stipulate de Directiva europeana nr. 17 din 2014, care stabileste ca operatiunile de conversie se vor efectua la cursul de schimb de la data acesteia. (...) Desi Directiva europeana are ca termen de aplicabilitate luna martie 2016, CPBR considera ca elaborarea unei legislatii nationale care sa se armonizeze cu principiile Directivei este posibila chiar din acest an', se arata in comunicat, potrivit Agerpres.

Referitor la conversia creditelor la alt curs de schimb decat cel al pietei din momentul conversiei, reprezentantii CPBR cred ca aceasta problema nu poate fi tratata printr-un act normativ, ci doar punctual, intre banci si clientii lor. In cazul in care conversia la alt curs se impune pe cale legislativa, ar putea aparea situatii inechitabile in randul clientilor.

"Spre exemplu, persoane care au contractat credite de sute de mii sau milioane de franci elvetieni sau alte valute pentru investitii in afaceri imobiliare ar beneficia de aceleasi conditii cu cei care, in mod obiectiv, nu-si mai pot achita ratele lunare", spun specialistii CPBR.

In plus, bancile membre ale CPBR sustin ca o lege a insolventei persoanelor fizice ar fi benefica doar in masura in care nu va incuraja abuzurile in aplicare si indisciplina la rambursare in randul persoanelor fizice.

"Din pacate, ca si concept, pana in prezent consideram ca el nu a fost corect promovat si nici mediatizat, deoarece a circulat ca o solutie perceputa ca potential salvatoare pentru consumatorii care, mai mult sau mai putin, pe o durata mai lunga sau mai scurta de timp, se confrunta cu unele dificultati financiare, insa doresc sa-si mentina nivelul de trai actual chiar in conditiile scaderii veniturilor dupa perioada de criza", se subliniaza in comunicat.

In ceea ce priveste OUG 46/2014, privind restructurarea creditelor, cu modificarile propuse recent de Ministerul Finantelor, bancile membre ale CPBR sunt de acord cu implementarea ei, cu caracter de protectie sociala.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#patronate bancare respingere conversie, #conversie lege credite , #Insolventa