Rescadentarea creditului, alternativa la executarea silita a garantiilor

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 11:30
4380 citiri
Rescadentarea creditului, alternativa la executarea silita a garantiilor

Bancile isi asuma prin restructurarea creditelor un nou risc si de aceea procesul nu trebuie inteles de clienti ca o masura de amanare a unei stari de insolventa inevitabila, in conditiile in care acesta este acceptat de institutii ca o alternativa pentru a evita executarea garantiilor, arata ARB.

"In actuala conjunctura economica, restructurarea unui credit la care imprumutatii intampina probleme in rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. Solutia este acceptata de banci si prin prisma evolutiilor pietei imobiliare, pentru ca preturile bunurilor aduse in garantie s-au redus simtitor, iar garantiile nu pot fi valorificate la un pret care sa asigure recuperarea creantelor bancilor", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), preluat de Mediafax.

Restructurarea creditelor permite imprumutatilor care intampina probleme legate de fluxul de numerar sa modifice de comun acord cu banca creditoare caracteristicile imprumuturilor, respectiv dobanda, durata, scadenta sau acordarea unei perioade de gratie.

"Aplicarea schemelor de restructurare se face de catre fiecare banca in concordanta cu normele interne ale acesteia si in functie de conditiile si particularitatile clientului solicitator si a facilitatii acordate. Comunitatea bancara reitereaza disponibilitatea de a analiza cererile de restructurare a facilitatilor acordate ce vor fi adresate de clienti institutiilor de credit", se mentioneaza in comunicatul ARB.

Pentru a apela la solutia de restructurare, agentii economici trebuie sa demonstreze ca intampina probleme financiare, iar schemele de relaxare a rambursarilor pot fi aplicate atat la solicitarea clientului, cat si la sugestia bancilor.

"Planul de restructurare agreat cu debitorul bancii trebuie sa se bazeze pe elemente si documente care sa prezinte clar modalitatile de depasire a dificultatilor temporare, cum ar fi identificarea unor noi piete de desfacere, reducerea costurilor, maximizarea vanzarilor, diversificarea activitatilor sau concentrarea pe activitatile cu profit ridicat, implicarea mai mare a asociatilor/actionarilor, un management al afacerii mai performant, etc.", mai arata Asociatia.

Cele mai intalnite scheme de restructurare utilizate de bancile din Romania sunt rescadentarea (modificarea scadentei si/sau a sumei de plata a uneia/mai multor rate de credit in sold fara a se depasi durata initiala de acordare a creditului), reesalonarea (modificarea scadentei si/sau a sumei de plata a uneia/mai multor rate de credit in sold cu depasirea duratei initiale de acordare a creditului si/sau incadrarea imprumutului in alta categorie, dupa caz - termen mediu sau lung -, dar fara a depasi durata maxima de creditare pentru produsul in cauza) si refinantarea (acordarea unui nou imprumut pentru rambursarea unui credit in derulare si care inregistreaza sume neachitate la scadenta).

De asemenea, bancile mai acorda o facilitate de credit pe termen scurt, firmelor, dar si primariilor, scolilor, consiliilor locale, etc., care datorita neincasarii creantelor de la bugetul de stat inregistreaza sume neachitate la scadenta din credite acordate de banci (principal, dobanzi), precum si datorii la bugetele de stat sau datorii catre furnizori. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#banci, #credite, #imprumuturi, #insolventa , #Insolventa