Romania obtine "argintul" intr-un top regional al insolventelor

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 16:07
2027 citiri
Romania obtine "argintul" intr-un top regional al insolventelor

Romania ocupa pozitia a doua intr-un top al tarilor din Europa Centrala dupa numarul de insolvente, cu peste 27.145 de proceduri nou deschise pe parcursul anului 2013, arata un studiu al Coface.

Avand in vedere numarul de proceduri de insolventa nou deschise pe parcursul anului 2013 in cadrul tarilor din Europe Central Estica, Romania se remarca cu a doua cea mai mare rata a insolventelor raportate la numarul firmelor active, respectiv 6,44%.

Singura tara cu un procent mai ridicat este Serbia, unde procentul de 7,61% este mai degraba datorat unui efect de baza (un numar redus de companii active). Mai mult decat atat, Romania a inregistrat un numar de 27.145 de insolvente nou deschise pe parcursul anului 2013, ceea ce reprezinta de doua ori mai mult decat nivelul inregistrat in Ungaria, desi numarul de firme active (cu cifra de afaceri diferita de zero) este cu 30% mai redus in Romania.

Comparatia devine si mai elocventa analizand cifrele inregistrate in Romania referitor la cazul Poloniei, care inregistreaza de 300 ori mai putine insolvente (doar 818 proceduri noi de insolventa deschise in anul 2013), in conditiile unui numar de firme active de 4 ori mai mare, comparativ cu Romania.

"Fenomenul insolventelor a luat amploare pe plan local, in special in perioada post-criza a ultimilor 5 ani, in conditiile in care Romania genereaza aproximativ 40% din totalul insolventelor deschise pe parcursul anului 2013 in Europa Central Estica, inregistrand in acelasi timp o pondere de doar 6% in totalul firmelor active din regiune. Acest fenomen este amplificat in Romania de un cadru legislativ foarte permisibil partii debitoare si care incurajeaza procedura insolventei drept o masura eficienta de protectie impotriva creditorilor", a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Circa 70.000 de entitati economice aflate in insolventa in 2013

Companiile din regiunea CEE s-au confruntat cu un an dificil in 2013. Situatia economica deja subreda si consumul gospodariilor scazut ca urmare a masurilor fiscale de combatere a cresterii deficitelor bugetare.

Accesul la credite a fost in continuare limitat in conformitate cu cererea si oferta redusa de noi credite. Aceast situatie a afectat in mod direct companiile si le-a fortat sa-si revizuiasca descrescator obiectivele de vanzari. Mai mult decat atat exportul, contribuabilul asteptat sa participe la cresterea PIB-ului, a avut de suferit din cauza reducerii ritmului de crestere din zona Euro, unde economiile din Europa Centrala si de Est isi realizau, in mod traditional, cea mai mare a comertului lor extern.

Aceasta imagine economica s-a reflectat in statisticile de insolventa, cu aproape 70.000 de entitati economice aflate in insolventa in 2013. Pentru toate tarile din regiunea CEE, cu exceptia Ungariei, numarul de insolvente a crescut in medie cu 9%. Bulgaria a inregistrat cea mai mare crestere a acestor cazuri, cu 834 de companii (+39%). Acest lucru poate fi observat si in scaderea cererii, accesului dificil la credite si in lipsa unor programe de sprijinire a afacerilor.

Letonia este starul Raportului de Insolventa CEE, cu un numar de insolvente in scadere cu 7%. Acest rezultat pozitiv se reflecta si in cresterea PIB-ului cu o valoare estimata de 4,6% si in consumul privat in crestere a acestei tari baltice.

"Tarile din CEE s-au confruntat cu un mediu provocator in dezvoltarea afacerilor pe parcursul anului trecut. Ele au avut de suferit atat din punctul de vedere al reducerii cheltuielilor gospodaresti, dar si din cauza recesiunii in zona Euro, principala zona de tranzactionare pentru cele mai multe dintre ele. Republica Ceha, o tara puternic dependenta de exporturile catre tarile dezvoltate din UE, a confirmat aceasta situatie - atat pe partea macro cu cei doi ani de recesiune, cat si pe partea de micro cu rata de crestere a insolventelor cu 26% in 2012 si apoi cu 32% in 2013", explica Grzegorz Sielewicz, Economist Coface.

Mediul economic continua sa impovareze sectorul constructiilor

Cererea atenuata, scaderea cheltuielilor gospodaresti si a concurentei in crestere au un impact negativ direct asupra sectoarelor de comert cu amanuntul si cu ridicata. In a doua jumatate a anului 2013 s-a inregistrat un recul lent al perioadei de stagnare, sustinut de o scadere a inflatiei si de semne de revenire a increderii consumatorilor.

Sectorul constructiilor ramane o problema in tarile CEE si performanta slaba pe termen lung a acestuia nu s-a imbunatatit in 2013. "Efectul de domino" a afectat, de asemenea, si alte industrii conexe acesteia, ca de exemplu, producatorii de metale, masini si alte produse si echipamentele utilizate de catre companiile de constructii.

Factori care sa sustina imbunatatirea sectorului de constructii nu sunt prevazuti in viitorul apropiat. Afluxul de fonduri UE din noul buget pentru perioada 2014 - 2020 se va reflecta cel mai devreme in situatia financiara a companiilor de la sfarsitul acestui an. In plus, companiile sunt inca reticente in a incepe investitiile in active fixe, deoarece nu sunt convinse de finalul acestei perioade de incetinire economica si de o relansare a economiei.

Ratele de insolventa in 2014

Inceputul lui 2014 se intrevede a fi mai optimist in ceea ce priveste perspectiva economica. Coface anticipeaza ca rata medie de crestere din tarile CEE aproape se va dubla, in crestere de la 1,1% in 2013 la 2,0% in 2014. Motorul aceastei imbunatatiri va continua sa fie alimentat de statele baltice, cu Letonia si Lituania in topul regiunii CEE pentru care exista prognoza de crestere cu 4,2% si respectiv, 3,4%.

Cu toate acestea, si alte economii din CEE vor experimenta, de asemenea, rate de crestere mai mari in comparatie cu 2013. Principala sursa de crestere va proveni din progresul exporturilor si a consumului privat. In acest mediu imbunatatit, companiile ar trebui sa se simta mai confortabil cu alegerile lor in afaceri si sa ia decizia de a se intoarce la formarea de capital fix.

Desi este asteptata o revenire economica in zona din Europa de Vest, rata de crestere va avea un nivel moderat de 1,0% in 2014. Doua economii stabile vor fi principalele motoare ale acestei cresteri - Austria si Germania, care ar trebui sa inregistreze rate de crestere de 1,7% fiecare. Ambele tari vor beneficia de redresarea consumului gospodariilor, sustinut de cele mai mici rate ale somajului in cadrul UE, de cresterea salariilor, precum si de cresterea cererii externe pentru produsele lor.

Companiile din regiunea CEE vor beneficia de imbunatatirea situatiei principalilor parteneri comerciali externi. Va fi nevoie de timp pana ce companiile vor deveni mai putin retinute in procesul de dezvoltare a afacerilor, iar efectele sa se vada in rezultatele lor financiare.

In timp ce Polonia si Letonia ar trebui sa inregistreze o scadere a numarului de insolvente in acest an, alte economii vor experimenta o crestere a procedurilor de faliment.

Republica Ceha, Ungaria, Romania, precum si Croatia si Slovenia vor inregistra cele mai mari cresteri pentru intregul an.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#insolventa companii, #companii insolvente Romania, #rata insolventa 2014 , #Insolventa