Secretele din spatele cererii de insolventa a Hidroelectrica - Analisti

Luni, 18 Iunie 2012, ora 18:17
2716 citiri
Secretele din spatele cererii de insolventa a Hidroelectrica - Analisti

Compania Hidroelectrica, avand ca actionar majoritar Ministerul Economie, a cerut insolventa. O cerere prin care Consiliul de Administratie al societatii solicita inceperea producedurii de insolventa a fost inregistrata pe 15 iunie la Tribunalul Bucuresti.

Primul termen de judecata a fost anuntat pentru 20 iunie.

Daca Daniel Daianu, fost ministru al economiei nu gaseste o explicatie logica pentru intrarea in insolventa a unei companii profitabile, expertul in energie, Ionut Purica, explica cererea Hidroelectrica prin necesitatea renegocierii contractelor cu "baietii destepti".

De cealalta parte, avocatii Gabriel Biris si Vasile Godinca-Herlea explica pentru Business24 ca procedura de insolventa este initiata de o companie aflata in incapacitatea de a-si achita datoriile cu sumele de bani disponibile. Potrivit avocatilor, procedura de insolventa nu are legatura cu profitabilitatea companiei.

Gheorge Piperea, managing partner Piperea si Asociatii a explicat pentru Business24 ca mizele initierii procedurii de insolventa pentru Hidroelectrica sunt pe de o parte o restructurare, prin reorganizare ajungandu-se la o privatizare mult mai simpla

Daniel Daianu: Eu nu gasesc o explicatie plauzibila

"Eu nu gasesc o explicatie plauzibila, o companie profitabila nu are cum sa intre in insolventa. Sa ne gandim si la aspectul juridic: cum poate o companie profitabila sa intre in insolventa? Credeti ca in Statele Unite o companie profitabila initiaza astfel de proceduri, pentru a-si renegocia contractele? Mai mult nu vreau sa comentez.

Gabriel Biris: Legea este aceeasi si pentru companii de stat si pentru cele private

"Nu orice companie intra in insolventa cand vrea ea; un judecator hotaraste daca compania indeplineste conditiile necesare intrarii in insolventa.

Administratorii trebuie sa dovedeasca starea de insolventa, ca veniturile generate de companie nu acopera obligatiile de plata a creditorilor si furnizorilor pentru urmatoarea perioada. Nu are nicio relevanta daca statul este actionar majoritar, legea este aceeasi si pentru companii de stat si pentru cele private".

Ionut Purica: Hidroelectrica intra in insolventa si de maine apare Hidroelectrica 2, buna de luat credite

"Nu am vorbit cu oamenii de la Hidroelectrica, si cei cu care am vorbit spuneau ca nu stiu nimic. Dupa parerea mea personala, a fost si este in curs o negociere a contractelor facute pe termene lungi cu conditii restrictive, cu baietii destepti.

Deci, Hidroelectrica declara insolventa, de maine apare Hidroelectrica 2si probabil datoriile se duc in alta companie. Noua companie va fi curata, buna de luat credite.

Probabil ca este o maniera de negociere la limita, ca sa poata gestiona contractele a caror intrerupere ar impune niste plati, penalitati.

Sunt de asteptat diverse tipuri de reactii si banuiesc ca nu se va inrerupe productia de electricitate din centralele hidro de la noi. Dar in conditiile date, probabil este un moment de refacere a structurii de energie din Romania, mai mult din punct de vedere corporatist, decat din punct de vedere tehnologic.

Gheorghe Piperea : Miza insolventei Hidroelectrica: Renegocierea contractelor cu "baietii destepti si privatizarea dupa reorganizare

"Nu difera in niciun fel compania cu actionar majoritar - statul, de o companie privata. Sa nu confundam profitabilitatea cu solvabilitatea si nici pierderile cu insolventa. Poti foarte bine sa fii pe pierdere si sa nu fii in insolventa pentru ca reusesti sa iti platesti datoriile la timp sau poti sa fii pe profit, sa zicem profit operational, dar sa ai datorii istorice care sa te preseze sa le platesti si sa nu mai poti face fata acestor presiuni, motiv pentru care te pui sub protectia tribunalului.

Deci nu este o legatura directa intre profitabilitate si insolventa. Pe de alta parte, din moment ce consiliul de administratie al unei societati face o cerere de insolventa, inseamna ca recunoaste ca este in insolventa, deci nu pot sa faca fata platilor pe care le au de facut in termen scurt.

Pe de alta parte, legea insolventei nu iti lasa optiune. Daca esti in insolventa, trebuie sa ceri in maxim 30 de zile de la data instalarii starii de insolventa deschiderea procedurii, pentru ca altfel intri in puscarie pentru bancruta si mai mult de atat, platesti toate daunele pentru intarzierea cererii insolventei.

Miza initierii procedurii insolventei este renegocierea contractelor cu acei cumparatori eligibli, pe care ii numiti "baietii destepti" si este o miza mai corecta, dupa parere mea decat ideea unei privatizari, care sa fie insotita de stergerea unor datorii la stat.

Stergerile de datorii sunt considerate, de regula, ajutor de stat si pentru a obtine de regula o aprobare, dureaza ani de zile. In al doilea rand, este si nedrept din punct de vedere social, pentru ca cele mai multe datorii de genul acesta, sunt datorii din CAS si CASS. Ceea ce inseamna ca sunt bani pe care firma ar fi trebuit sa ii plateasca, iar cei care lucreaza si vor deveni pensionari in curand, nu vor putea sa isi mai incaseze pensiile, pentru ca firma nu si le-a platit.

In procedura insolventei, nu poti sa faci nicio operatiune care depaseste business-ul obisnuit. In procedura insolventei, nu ai voie sa transferi sau sa vinzi active catre o alta societate. Poti face asta doar printr-un plan de reorganizare, faci o divizare a societatii, dar printr-un plan de reorganizare, votat de creditori, transparent.

Privatizarea, dupa parerea mea, la Hidroelectrica, era destul de dificila, dar prin reorganizare, se poate ajunge la o privatizare mult mai simpla. Plus ca, daca la privatizare este nevoie de manageri privati, foarte dificil de gasit, in procedura insolventei este inlocuit administratorul in functie cu un administrator de criza.

Casa de Insolventa Transilvania: O companie, chiar daca este profitabila poate sa aiba dificultati de cash

Insolventa nu tine neaparat de profitabilitate, ci tine concret de cash-flow si de lichiditatea firmei, si anume insolventa caracterizeaza imposibilitatea firmei la un moment dat, de a-si achita datoriile eligibile cu sumele de bani disponibile. Deci, teoretic, o companie chiar profitabila poate sa aiba dificultati de cash, caz in care este necesar sa ceara deschiderea procedurii de insolventa.

Odata deschisa procedura insolventei, restructurarea este mult mai facila decat in afara acestei proceduri, prin mecanismele pe care le da la indemana administratorului judiciar legea insolventei, a declarat pentru Business24 Vasile Godinca-Herlea, managing partner al CITR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#insolventa Hidroelectrica, #avocati insolventa Hidroelectrica, #miza insolventa Hidroelectrica , #Insolventa