Seful OPSPI: Restructurarea Plafar nu este una de succes

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 09:52
1985 citiri
Seful OPSPI: Restructurarea Plafar nu este una de succes

Restructurarea Plafar nu poate fi considerata o restructurare judiciara de succes, in conditiile in care performanta economica nu se traduce neaparat prin profit, considera seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitrascu.

Acesta a explicat, marti, intr-o dezbatere cu privire la economia romaneasca in context european, ca la intrarea in administrare judiciara Plafar avea puncte de lucru, centre de colectare si de prelucrare la Buzau, Ramnicu Sarat, in judetul Constanta, la Craiova, la Timisoara si o fabrica mare la Brasov.

"Cert este ca, dupa insolventa, a ramas cu un singur punct de lucru, la Cluj, unde se mai prepara sucuri din plante medicinale. Nu poate fi considerata o restructurare judiciara de succes restructurarea Plafar. Am avut o discutie cu domnul Borza (reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica - n.r.) pe performanta economica, element care nu se traduce neaparat prin profit, cel putin in acceptiunea noastra", a spus Dumitrascu.

Seful OPSPI a precizat ca discutia cu reprezentantul Euro Insol a vizat masura in care Hidroelectrica, la iesirea din insolventa, va fi mai pregatita pentru o economie competitiva.

"Singurii parametri aruncati in fata - profitul si rambursarea catre creditori - nu mi se par relevante, pentru ca, uitandu-ne pe executia bugetara de anul trecut la Hidroelectrica, programul de mentenanta taiat neefectuat plus programul de investitii stopat neefectuat, cele doua costuri insumate, dupa parerea mea, dar si a altora, ar fi trebuit sa fie mult mai mici decat profitul raportat la finele anului.

Din contra, cele doua componente - mentenanta neefectuata si investitiile neefectuate, dar bugetate, comparate cu profitul realizat sunt mult mai mari. Deci, asta spune ca o parte din fondurile neutilizate in mentenanta, in intretinere - si discutam de un sector unde mentenanta este o religie; ori o faci la timp si iti merg utilajele si ai siguranta pentru anii urmatori ori nu o faci si atunci poti sa ai un aparent profit pe anul in curs, dar la anul sa te trezesti cu avarii neprogramate - vor avea efect multiplicat in bilant. Dar firma nu va mai fi in insolventa", a argumentat Dumitrascu.

In concluzie, seful OPSPI a atras atentia asupra faptului ca intrarea intr-o procedura de administrare judiciara si un program de reorganizare condus de un administrator judiciar nu reprezinta o solutie universal valabila.

"Starea de insolventa nu este o caracteristica doar a societatilor cu capital majoritar de stat. Insolventa nu tine de calitatea actionarului, tine de mult prea multi alti factori. Nici macar nu este o relatie directa intotdeauna cu managementul executiv al societatii. Sunt multiple exemple cand macro-mediul a determinat intrarea in insolventa", a incheiat Gabriel Dumitrascu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Plafar insolventa, #restructurare judiciara Plafar, #OPSPI insolventa Plafar , #Insolventa