Actiunile Electrica au atins un nou maxim la bursa

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 13:23
1586 citiri
Actiunile Electrica au atins un nou maxim la bursa
a1.ro

Actiunile Electrica (EL) au crescut puternic in deschiderea sedintei de joi a bursei de la Bucuresti si au atins un nou maxim, aproape de 13 lei pe titlu, intr-o piata in urcare, in care cotatia Fondul Proprietatea (FP) a inregistrat o usoara corectie dupa avansul din aceasta saptamana.

Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a urcat cu 0,4%, dupa ce au terminat sedinta precedenta pe plus cu aproape 1%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Rulajul pietei s-a ridicat la 6,32 milioane de lei (1,43 milioane de euro) pana la 10:45. In prima ora nu s-a realizat niciun transfer in piata deal, toate tranzactiile fiind derulate in piata principala a bursei.

Titlurile Electrica au consemnat cea mai ridicata lichiditate, de 2,86 milioane de lei. Actiunile distribuitorului de electricitate se aflau dupa prima ora in crestere cu 2,8%, la 12,8 lei/titlu, dupa ce au urcat pana la 12,88 lei/titlu.

"Avansul Electrica este legat de posibila achizitie de active de la Enel. Toata lumea spera ca o achizitie sa aduca o crestere substantiala a profitului in viitor", a declarat pentru Mediafax directorul general al Rombell Securities, Adrian Tod-Raileanu.

Fondul Proprietatea, pe scadere

Actiunile Fondul Proprietatea au scazut cu 0,5%, pe tranzactii in valoare de 1,03 milioane de lei, dupa ce au castigat aproape 8% pe ansdamblul primelor trei sedinte din aceasta saptamana.

Titlurile Fondul Proprietatea sunt sustinute asteptarile investitorilor ca administratorul Fondului sa actioneze in perioada urmatoare, conform contractului de management, pentru reducerea discountului dintre valoarea activului net/titlu si pretul actiunii.

Astfel, Fondul Proprietatea va initia in curand al patrulea program de rascumparare de actiuni, in timp ce investitorii asteapta informatii privind listarea secundara pe piata de la Londra. La avansul cotatiei au contribuit si zvonuri din piata ca Fondul Proprietatea ar putea vinde un pachet de actiuni din participatia de 18,99% pe care o detine la OMV Petrom (SNP).

"Marcarile de profit sunt inerente dupa cresterile din ultimele sedinte. Potentialul de crestere mai puternica a Fondul Proprietatea s-a consumat pentru moment si conteaza ce se va intampla in viitor, inclusiv cu posibila vanzare de actiuni OMV Petrom (SNP) de catre FP", a spus Tod-Raileanu.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, s-a deplasat miercuri la Roma pentru discutii cu conducerea grupului energetic Enel privind vanzarea operatiunilor din Romania. Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, a anuntat ca vrea sa vanda operatiunile din Romania pana la sfarsitul acestui an.

Pe pozitia a treia in functie de valoarea operatiunilor derulate de investitori se plaseaza Romgaz (SNG), cu 889.400 lei. Actiunile companiei au scazut cu 0,1%.

Indicele extins BET XT a urcat cu 0,3%, iar BET BK a crescut cu 0,5%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Principalele actiuni europene au deschis tranzactiile de joi in urcare, dupa ce presedintele Rezervei Federale a reiterat ca dobanda de politica monetara nu va creste in perioada urmatoare, in timp ce in Scotia se desfasoara referendumul pentru independenta.

Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,2%, DAX (Frankfurt) cu 0,4%, iar FTSE 100 (Londra), cu 0,07%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#crestere actiuni Electrica, #bursa bucuresti , #Investitii