AdePlast mai vrea o fabrica in Romania si se extinde si in Orientul Mijlociu

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 16:11
1943 citiri
AdePlast mai vrea o fabrica in Romania si se extinde si in Orientul Mijlociu

AdePlast, producator de materiale de constructii, are in plan, pentru 2014, continuarea investitiilor, extinderea exporturilor si a prezentei in afara Romaniei, urmand sa semneze un memorandum pana la sfarsitul acestui an.

Investitiile companiei prevad deschiderea unei a zecea fabrici, pe langa cele noua din Oradea, Ploiesti si Roman, iar pentru export, principalele piete pe care compania le vizeaza sunt Bulgaria, Moldova, Ucraina, Ungaria, Austria, Germania sau Libanul.

"AdePlast nu se opreste si continua si in 2014 seria investitiilor. Vrem sa facem pe platforma de la Ploiesti o fabrica de vata bazaltica de mare densitate pentru termosisteme performante, panouri antifoc si pentru alte industrii. Investitia depinde in totalitate de acordarea unui ajutor de la stat", a declarat Marcel Barbut, proprietarul companiei.

Pentru planul de investitii, AdePlast are un credit de la BCR de 17,6 milioane de euro, din care 4,5 milioane reprezinta un credit punte, iar 13,1 milioane euro reprezinta valoarea unui credit pe opt ani si sase luni cu o perioada de gratie de doi ani.

"Pentru aceasta am marit si capitalul social de la 3.300.000 lei la 30.000.000 lei", a spus Barbut.

Exportul, directie strategica pentru AdePlast

Exportul este o directie strategica pe care AdePlast se va concentra in 2014. Bulgaria, Moldova, Ucraina, Ungaria, Austria, Germania sau Libanul sunt principalele piete pe care compania le vizeaza.

"Pe plan local am reusit sa avem o foarte buna acoperire, in 2014 ne vom orienta si catre pietele externe. De la anul fabrica din Oradea va beneficia de un agreement European ETAG 04 si vom putea sa exportam cantitati mari in Austria si Germania. Nu am renuntat nici la ideea preluarii unui producator mic austriac la granita cu Germania, pentru a putea livra catre marile lanturi de magazine multinationale", a mai spus proprietarul AdePlast.

De asemenea, anul viitor, compania intentioneaza sa intre pe piata din Arabia Saudita, unde urmeaza sa semneze un memorandum de intelegere pana la sfarsitul acestui an.

"Anul acesta am fost contactati de reprezentanti importanti din industria materialelor de constructii din Arabia Saudita si Kuweit, care au observat activitatea AdePlast in plina criza si care doresc sa ne asociem pentru a realiza aceleasi performante si la ei in tara. Planul este ca in scurt timp Arabia Saudita sa aiba 3 platforme industriale, identice cu platformele AdePlast din Romania. Am decis sa investim, in asociere cu personalitati importante din aceasta tara si sa construim si acolo ce am construit in Romania. Unul din asociati este un contractor local, cu o cifra de afaceri de peste 500 milioane euro, care va consuma peste 50% din productia primelor fabrici", a spus Barbut, care a precizat ca de negocierile din Arabia Saudita si Kuweit se va ocupa fiul sau.

In prima parte a anului vor avea loc discutii la sediul Adeplast, in vederea unor investitii in Kuweit, in fabrici similare celor detinute de companie in Romania. Pe toata perioada demararii planurilor pentru investitiile din Arabia Saudita si Kuweit, produsele AdePlast vor fi exportate catre aceste tari.

Anul 2013, patru fabrici noi si o crestere de 35% a afacerilor

In 2013, AdePlast si-a indepliniut toate obiectivele de business, iar cifra de afaceri este estimata la aproximativ 250 milioane de lei, in crestere cu 35% fata de anul trecut. In acest an, compania a vandut cu 66 de milioane lei mai mult fata de anul 2012 si estimeaza un profit net de aproximativ 10 milioane de lei in usoara scadere fata de 2012.

"Pentru AdePlast 2013 a fost cel mai dinamic an. Suntem singurul producator roman care a crescut constant. In ultimii patru ani am reusit sa dublam cifra de afaceri de la 26,8 milioane euro, cat am inregistrat la sfarsitul lui 2010, la peste 56 milioane euro, cat estimam ca vom inregistra la sfarsitul lui 2013. Am reusit sa crestem si anul acesta, pe o piata care a inregistrat o usoara scadere", declara Marcel Barbut.

AdePlast a finalizat programul investitional de dezvoltare de peste 22 de milioane de euro, in urma caruia a adaugat in portofoliul sau industrial patru noi fabrici.

La Roman au fost inaugurate anul acesta o fabrica de mortare uscate si o fabrica de polistiren, care sunt printre cele mai moderne facilitate de productie din Europa. Acestea deservesc partenerii din zona Moldovei, dar si exporturile catre Republica Moldova, Ucraina si tarile arabe.

La Oradea platforma industriala a AdePlast este finalizata si complet operationala, odata cu inaugurarea fabricii de polistiren din anul acesta. Platforma de la Oradea este compusa din trei fabrici diferite.

La Ploiesti a fost pusa in functiune fabrica de vopsele, o parte din produsele AdePlast fiind exportate in Bulgaria, Liban si Iordania.

Tot la Ploiesti, AdePlast a investit anul acesta 350.000 euro intr-un nou department de cercetare, cdezvoltat pe 450 metri patrati. In acest departament au fost angajati cercetatori cu experienta ce vor imbunatati retetele actuale, cu ajutorul carora se vor dezvolta si lansa produse noi pe piata. Primul rezultat al acestui department va fi gama de lacuri pentru lemn si metal pe baza de apa ce vor fi lansate in 2014, in linia de productie fiind investite peste 340.000 euro.

Cresterea afacerilor, sustinuta de toate diviziile AdePlast

Cresterea cifrei de afaceri a fost sustinuta de toate cele trei divizii ale business-ului AdePlast. Divizia de polistiren a avut o contributie importanta la cresterea cifrei de afaceri. Pentru sfarsitul anului compania estimeaza o dublare a vanzarilor de polistiren.

Conform INS, AdePlast, in doi ani de la inaugurarea primei fabrici de polistiren, detine 20% din piata. Vopseaua a inregistrat o dublare a vanzarilor, generate in mare parte de inaugurarea fabricii de vopsele de la Ploiesti. Pe divizia de mortare uscate, o piata extrem de concurentiala in care unii competitori locali inregistreaza pierderi semnificative, AdePlast a reusit o crestere de 15 procente fata de 2012.

"Am reusit sa crestem pe fiecare divizie, chiar daca unii competitori inregistreaza pierderi semnificative si continua practicarea de politici de "dumping" pe unele categorii de materiale de constructii. Aici ar trebui sa tragem un semnal de alarma pentru ca statul sa se sesizeze si, prin institutiile sale, sa dispuna cercetari", a precizat Marcel Barbut.

"Chiar daca profitul net va inregistra o usoara scadere, acest fapt este influentat de amortizarile cu noile investitii, perioada de training a noilor angajati pentru cele patru fabrici puse in functiune in acest an si cresterea dobanzilor bancare. O parte din fabricile noastre nu au avut timp sa lucreze la capacitate maxima in 2013 pentru ca le-am deschis abia la jumatatea anului. De asemenea noile branduri achizitionate, Dufa si Schomburg, nu au avut timp sa se maturizeze si sa contribuie consistent la cresterea cifrei de afaceri. Asta inseamna ca roadele investitiilor de anul acesta le vom culege in 2014", a subliniat proprietarul companiei.

Un alt factor care a contribuit la diminuarea profitului este productivitatea pe cap de muncitor care a scazut in 2013 de la 250.000 euro pe muncitor cat era anul trecut, la 225.000 euro. Scaderea se datoreaza in principal perioadei de montaj si punere in functiune a noilor fabrici.

Muncitorii celor patru fabrici au fost angajati inainte de inceperea activitatii in fabrici. Ei au lucrat alaturi de muncitorii din celelalte fabrici AdePlast pentru a se scolariza, fara a fi implicati propriu zis in procesul de productie. Acest aspect va fi mult imbunatatit in 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#AdePlast investitii, #Adeplast export, #adeplast extindere , #Investitii