Agricultura high tech: O noua aplicatie le spune fermierilor ce si cand sa planteze

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 08:45
2718 citiri
Agricultura high tech: O noua aplicatie le spune fermierilor ce si cand sa planteze
agricultura moderna, recolte bogate, predictii date recolta, analiza sol, metoda revolutionara cargill, fermieri americani

Traderul de produse alimentare si agricole Cargill provoaca agricultura traditionala la un pariu cu ultimele inovatii din lumea stiintifica. Firma a implementat noul sau sistem de plantare, tratare si recoltare a produselor agricole in doua state americane si intentioneaza sa lucreze in baza acestuia la o scara mai larga in viitorul apropiat.

NextField DataRx este un program dezvoltat de Cargill care ofera informatii fermierilor despre datele optime de plantare a recoltelor, invadand piata detinuta in mod traditional de DuPont si Monsano. Tehnologia de "plantare prescriptiva" este considerata revolutionara, conform oficialilor companiei, citati de Wall Street Journal.

Prognoza pentru cornul abundentei

Oficialii Cargill se bazeaza pe datele procesate in cadrul programului NextField DataRx pentru a prezice cu acuratete tipul de cultura agricola potrivita unei anumite zone, intr-un anumit interval de timp. Programul NextField DataRx include date despre sol, tipul de samanta potrivit si fluctuatiile de temperatura, elemente care ar permite fermierilor sa obtina recolte mai bogate si sa fie avertizati din timp asupra schimbarilor meteorologice. "Incercam sa le oferim sansa de a-si maximiza profitul si de a isi dezvolta fermele", explica Steve Becraft, managerul diviziei agricole din cadrul Cargill. Acesta supervieaza operatiunile de vanzare a semintelor si pesticidelor in Statele Unite si Canada.

Noua tehnologie ar imbunatatii productia la hectar cu 15-20%, estimeaza reprezentantii Cargill, unul dintre cei maimari cumparatori si procesatori de cereale si soia dinlume. Totodata, aceasta ar insemna si o crestere a vanzarilor de seminte tratate, dar si a pesticidelor dezvoltate in cadrul companiei, Cargill axandu-se pe recomandari ale diverselor culturi potrivite pentru fiecare ferma in parte, in functie de caracteristicile climatice si particularitatile solului.

Analiza in detaliu

Noutatea care surprinde la programul de calculator pus la dispozitia fermierilor este ca Cargill nu s-a oprit doar la analiza datelor procesate de la fermele de mari dimensiuni. "NextField DataRx opereaza cu 250 de variabile pentru a stabili cea mai buna solutie, inclusiv pentruloturi de teren de 400 metri patrati", sustine Steve Becraft. Programul a fost introdus in acest an in Dakota de Sud si Minnesota, dar oficialii din companie au refuzat sa divulge pretul solicitat fermierilor pentru accesul la aceste date.

Descoperire epocala

In cazul in care se va dovedi eficient, acest program ar putea revolutiona agricultura moderna, sustin analistii de piata, care considera NextField DataRx un pas la fel de important ca si inventarea utilajelor agricole sau dezvoltarea semintelor modificate genetic. Intentia de a crea un program capabil sa structureze si sa analizeze datele climatice si pedologice a generat in ultimii ni destula agitatie in randul "greilor" din agricultura mondiala. Montano a cheltuit aproape un miliard de dolari pentru a cumpara Climate Corporation, o companie din San Francisco specializata in prognoza meteorologica. Monsano, de altfel, vrea chiar sa lanseze un program special de prognoze meteo pentru agricultori. DuPont a semnat o intelegere cu Universitatea din Missouri si Departamentul pentru Agricultura al SUA pentru a beneficia de o analiza mai rapida a mostrelor de sol, dar eforturile lor par sa fi fost depasite de noua metoda brevetata de Cargill.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Sursa foto John Deer , #Investitii