Aventura suedeza, soldata cu o investitie de 120 de milioane de euro la Sebes

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 08:17
3108 citiri
Aventura suedeza, soldata cu o investitie de 120 de milioane de euro la Sebes
Noua fabrica de hartie igienica va fi ridicata in vecinatatea combinatului de celuloza, Pehart Tec din Petresti-Sebes

Autoritatile locale din Sebes au dat unda verde unei investitii de 120 de milioane de euro a grupului suedez care detine brandul Zewa, intr-o fabrica de hartie igienica si a unui parc logistic. Este deznodamantul unui scandal local de proportii, concentrat pe modul in care a fost vandut terenul aferent investitiei, proprietatea primariei Sebes.

Investitia de la Sebes, a grupului Svenska Cellulosa Aktiebolaget, va fi una dintre cele mai mari din domeniu, in Europa Centrala si de Est. Fabrica ar urma sa produca atat pentru piata romaneasca, dar si pentru export: Uniunea Europeana, Rusia, Ucraina si Turcia.

Locul ales de suedezi pentru investitie ofera mai multe avantaje strategice. Terenul de 3,5 hectare pe care va fi dezvoltata noua linie de productie se afla in vecinatatea combinatului de hartie si celuloza Pehart din Petresti, langa Sebes.

Resursele de celuloza sunt insemnate in regiune (Muntii Apuseni si Muntii Sebesului), forta de munca este mai ieftina decat in tarile din regiune, insa are instruirea necesara. In privinta infrastructurii, viitoarea fabrica va fi amplasata in apropierea autostrazii de pe Coridorul IV Paneuropean.

Scandal local pe tema investitiei

In ciuda beneficiilor pe care le ofera Sebesul, in urma cu o saptamana, a fost vehiculata informatia ca investitorii ar putea muta proiectul la Dej. Afirmatia a fost facuta de prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser, dar nu a fost confirmata de suedezi.

"Am fost contactat de patronul Pehart Tec, Ioan Tecar, care mi-a comunicat, cu parere de rau, ca investitia Zewa de la Sebes a picat. Mi-a spus ca in prima faza va dispopnibiliza aproximativ 100 de persoane din totalul de aproape 400 de angajati, iar din primavara, cand timpul o va permite, va muta fabrica de la Petresti la Dej. Motivatia dansului a fost ca nu i se pare normal sa investeasca si sa munceasca undeva unde nu este acceptat", a declarat prefectul pentru publicatia Alba24.ro.

In spatele zvonurilor lansate in mass-media se afla scandalul din cadrul Consiliului Local de Dorin Nistor (PDL). Proiectul a fost respins initial, dupa ce consilierul a criticat modul in care s-a decis vanzarea, pentru 700.000 de euro, a terenului de 3,5 hectare, proprietate a primariei Sebes. Mai exact, terenul a fost vandut prin licitatie publica, cu pret de pornire de 20 de euro/mp, insa caietul de sarcini ar fi fost dedicat grupului suedez.

In plus, Nictor a insistat pentru introducerea in caietul de sarcini al licitatiei, a unui amendament care sa specifice un termen si un minim de investitie pentru castigator, insa propunerea a fost respinsa de reprezentantii primariei, iar opozitia consilierului, aspru criticata de ceilalti reprezentanti ai autoritatilor locale. Pana la urma, reprezentantul PDL din Consiliul Local a votat pentru aprobarea proiectului, insa a dorit sa se specifice in procesul verbal, aceasta initiativa a sa.

Investitia companiei suedeze specializata in produse santitare ar urma sa se realizeze in urmatorii doi ani si sa creeze 100 de noi locuri de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#fabrica hartie igienica Sebes, #Zewa Sebes, #investitie Sebes , #Investitii