BERD intentioneaza sa investeasca in Romania 600 milioane de euro in 2014

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:05
1468 citiri
BERD intentioneaza sa investeasca in Romania 600 milioane de euro in 2014

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intentioneaza sa investeasca in Romania 600 milioane de euro (810 milioane de dolari) in 2014, dar este posibil sa ajunga la nivelul investit in acest an, pentru a sprijini industria energetica si cea bancara, transmite Bloomberg.

Anul trecut, BERD a investit in Romania 612 milioane de euro, ca parte a celor 6,4 miliarde de euro cheltuiti aici din anii '90, a declarat miercuri la Bucuresti directorul BERD Romania, James Hyslop.

Acesta a adaugat: "Am avut un an foarte important in Romania si inca avem cateva proiecte importante de finalizat. Preconizez ca, daca am avut 600 milioane de euro anul trecut, vom avea aceeasi suma anul acesta si ar trebui sa avem 400-500-600 milioane de euro anul viitor".

Romania este al patrulea mare beneficiar al fondurilor BERD, dupa Rusia, Polonia si Ucraina. In ultimii cinci ani, banca a imprumutat Romaniei trei miliarde de euro pentru a sprijini transformarea dintr-un stat fost comunist intr-o democratie cu o economie de piata, a declarat James Hyslop.

Acesta a apreciat ca BERD, care a achizitionat saptamana trecuta o participatie de 1,9% in Romgaz prin cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata in Romania, ar putea participa si la alte vanzari de active planificate de Guvern.

Pana in iunie, Romania intentioneaza sa vanda 15% din actiunile Hidroelectrica SA si o participatie majoritara in Electrica SA. In 2004, BERD a achizitionat 2% din OMV Petrom SA.

"Romgaz a fost o speta pentru viitoarele listari din 2014. Exista dominatia statului in sectorul energiei, astfel incat este extrem de important sa creasca participarea sectorului privat in aceste active energetice de baza", a afirmat oficialul BERD.

Conform planului BERD de sprijinire a dezvoltarii pietelor locale de capital, banca cauta in mod activ sa ajute companiile sa se finanteze singure prin vanzarea de obligatiuni, a explicat James Hyslop. Raiffeisen Bank Romania SA si UniCredit Tiriac Bank SA au atras deja fonduri de 775 milioane de lei (236 milioane de dolari), inclusiv de la BERD, prin doua vanzari de obligatiuni in acest an.

BERD a furnizat Raiffeisen 56,3 milioane de lei prin vanzarea de obligatiuni si 110 milioane de lei catre UniCredit, de asemenea a aranjat un imprumut sindicalizat de 225 milioane de euro pentru divizia locala a Cosmote Mobile Telecommunications SA, pentru dezvoltarea serviciilor 4G.

BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. De la inceputul activitatii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro in peste 330 de proiecte in Romania, mobilizand pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finantare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitii BERD Romania, #proiecte BERD Romania 2014, #fonduri BERD Romania , #Investitii