Ce mai sunt pietele emergente?

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 09:23
1482 citiri
Ce mai sunt pietele emergente?

Vestea ca Dubai World a intrat in incapacitate de plata din cauza unui imprumut in valoare de 60 de miliarde de dolari a zguduit increderea investitoriilor in pietele emergente.

Insa economistii sunt de parere ca unele tari din America Latina si estul Asiei si-au dovedit rezistenta, in timpul recesiunii, si nu vor prinde "virusul" Dubai. De aceea, strategistii de la Barclay's, de exemplu, spun ca aceste tari ar merita o noua categorie: pietele emergente avansate.

Grupul FTSE, ce creeaza indicele bursier, a oferit, deja, aceasta titulatura unui numar de sase tari cu un produs intern brut ridicat sau infrastructura financiara dezvoltata: Brazilia, Ungaria, Mexic, Polonia, Africa de Sud si Taiwan.

Analistii de la Barclay's ar adauga la aceasta lista si India, Coreea, Singapore si Chile. In schimb, nu ar include aici Emiratele Arabe Unite, din cauza lipsei de "profunzime si istorie in domeniul financiar". De asemenea, ei considera China "intr-o clasa aparte", avand in vedere marimea tarii.

Potrivit lui Eduardo Levy-Yeyati, citat de Fortune, unii investitori se tem de pietele emergente, avand inca proaspete in minte momentele catastrofice din anii 1980 si 1990, cum ar fi inflatia imensa din Brazilia.

"Scepticii spuneau ca urmatoarea criza va demonstra ca pietele emergente nu sunt diferite de acum cativa ani. Insa, de aceasta data, ele au aratat ca sunt, cu adevarat, diferite", a spus Levy-Yeyati.

In timp ce bursele din Brazilia si India au scazut mai mult decat media S&P 500, in 2008, si au avut, ulterior, cresteri mai mari, economiile acestor tari nu au fost grav afectate de recesiunea globala. De fapt, Fondul Monetar International estimeaza ca aceste tari vor avea o crestere de trei procente a produsului intern brut anul viitor, in timp ce SUA vor reusi o majorare de numai 1,5 procente.

Levy-Yeyati s-a aratat uimit de capacitatea pietelor emergente avansate de a reduce riscul in timp ce au mentinut rata de crestere, un fenomen pe care il atribuie schimbarilor structurale, implementate dupa crizele din anii 1990.

Potrivit spuselor sale, guvernele locale au devenit mai stabile si s-a reusit strangerea unor sume lichide destul de mari, pentru a ajunge in timpul crizei.

"Consolidarea fiscala si monetara este credibila si nu va disparea", spune Levy-Yeyati.

Datorita acestor schimbari, a fost posibila reducerea ratelor la dobanda cheie si acordarea unor pachete de sprijin financiar, fara a se ajunge la deficit bugetar sau datorii prea mari.

De asemenea, pietele emergente avansate nu mai sunt atat de dependente de miscarile din celelalte piete emergente. De exemplu, cand Ecuador a intrat in incapacitate de plata, anul trecut, nu a existat nici o reactie, iar incidentul din Dubai nu a afectat decat foarte putin bursele din aceste piete, care si-au revenit deja.

De ce nu se transforma in tari dezvoltate?

Potrivit analistului de la Barclay's, exista trei aspecte majore care impiedica aceste economii emergente avansate sa treaca la statutul de economie dezvoltata. Primul ar fi convertibilitatea monedei nationale, al doilea distribuirea venitului, iar al treilea progresul institutional.

"De exemplu, exista o nesiguranta in privinta duratei si costurilor investitiilor si a proceselor birocratice in aceste tari", a spus Levy-Yeyati.

Distribuirea veniturilor in mod echitabil ar putea fi reforma ce va dura cel mai mult, insa, odata atinsa stabilitatea macroeconomica, aceasta tinta va fi mai usor de atins.

Potrivit analistilor, China, nu tarile Occidentale, a devenit pilonul afacerilor din tarile emergente dezvoltate. Cu alte cuvinte, China este principalul partener de afaceri al tarilor din America Latina si estul Asiei, iar aceasta tara va avea o crestere estimata de 7%, sustinand, astfel, celelalte state emergente partenere. Exceptiile de la acest fenomen sunt tarile din estul Europei si Mexicul, indreptate spre Europa Occidentala, respectiv SUA.

Ultimele analize sugereaza ca rezultatele financiare din pietele emergente avansate vor fi mult mai bune peste cinci ani, decat o arata estimarile precedete. Din acest motiv, investitorii care se vor aventura in aceste regiuni, vor avea mai mult de castigat.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#piete, #emergente, #dubai, #investitori , #Investitii