Ce ne recomanda americanii pentru redresarea economica a Romaniei

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 13:30
2162 citiri
Ce ne recomanda americanii pentru redresarea economica a Romaniei

Economia Romaniei a ramas una dintre cele mai slabe din Europa din punct de vedere al competitivitatii, astfel ca autoritatile trebuie imperios sa adopte politici publice si strategii de dezvoltare economica si crestere a competivitatii, arata American Chamber of Commerce in Romania (AmCham), care propune un set de recomandari in acest sens.

Camera de Comert Romano-Americana - AmCham a realizat un set de recomandari pentru autoritati in contextul lansarii in urma cu doua saptamani a raportului global al competitivitatii, elaborat de Forumul Economic Mondial, care plaseaza Romania pe locul 78 din 144 de tari analizate, potrivit Mediafax.

Raportul identifica in Romania printre factorii cei mai problematici pentru derularea afacerilor coruptia, nivelul taxelor, povara birocratica mare, accesul la finantare, insuficienta infrastructurii, inflatia, instabilitatea politica, etica muncii precara, restrictii legate de piata muncii si insuficienta capacitate de inovare.

Masurile concrete ale AmCham pentru cresterea competitivitatii economiei romanesti includ:

In domeniul fiscal

-revizuirea si modernizarea legislatiei fiscale si a sistemului fiscal;

-reducerea obstacolelor birocratice;

-mentinerea unor taxe reduse atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice, astfel incat Romania sa-si mentina avantajul comparativ.

In domeniul administratiei publice si guvernarii

-asigurarea transparentei in procesul decizional prin consultari adecvate cu sectorul privat si oti actorii relevanti din domeniu;

-toleranta zero fata de coruptie prin aplicarea judicioasa a legislatiei cu privire la darea de mita si a schemelor de cooperare internationala pentru a lupta impotriva coruptiei transfrontaliere;

-transparenta completa si responsabilitate in managementul bugetului public, printr-un audit profesionist realizat de experti independenti;

-dezvoltarea si implementarea unui plan de a aduce infrastructura nationala la standardele Uniunii Europene;

-cresterea calitatii si asumarea responsabilitatii in serviciile publice;

-cresterea capacitatii administrative, atat la nivel central, cat si local.

In domeniul investitional

-oferirea unor stimulente specialistilor de top romani pentru a inversa exodul elitelor;

-dezvoltarea in continuare a sectorului de IT, in care Romania si-a dovedit deja potentialul;

-stimularea investitiilor in industriile exportatoare cheie prin dezvoltarea unui pachet de beneficii in functie de noile tehnologii implementate, numarul de slujbe create si valoarea adaugata creata pentru export;

-recunoasterea si dezvoltarea pietelor de capital ca alternativa pentru atragerea de finantari atat pentru sectorul public, cat si pentru cel privat;

Principalele companii americane din Romania

Cea mai mare investitie a unei companii americane in Romania este cea facuta de Ford, in valoare de 675 de milioane de euro. Compania americana s-a angajat la un proiect de investitii pentru producerea de automobile in valoare totala de 618,14 milioane de euro si la un proiect de investitii destinat producerii de motoare, in valoare de 250,95 de milioane de euro.

Potrivit acordului pe care compania Ford l-a semnat cu statul Roman, producatorul va scoate din fabricile sale, intre 1 ianuarie 2013 si 31 decembrie 2017, peste 810.000 de automobile.

O investitie similara, ca valoare, o are si Smithfield Foods, care a investit peste 600 de milioane de dolari in ferme si abatoare in Romania, in Timisoara si Arad.

Vanzarile Smithfield Foods Romania au crescut cu 10% in primul trimestru al anului fiscal 2013, incheiat la sfarsitul lunii iulie, ajungand la 63,5 milioane de dolari, fata de 57,6 milioane de dolari, valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut.

Grupul american a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a cumparat firmele Agrotorvis si Comtim Grup. Smithfield a preluat ulterior 50% din capitalul firmei de distributie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucuresti, precum si un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.

Procter&Gamble a investit 100 de milioane de dolari intr-o fabrica de sampoane si produse cosmetice, aflata in localitatea Urlati, langa Ploiesti.

Emerson a investit 125 de milioane de dolari in echipamente si motoare industriale la Cluj, iar Lufkin a planificat investitii de 125 de milioane de dolari pana la sfarsitul acestui an, in productia de echipamente petroliere. Tot in industria petroliera a investit si Cameron, langa Ploiesti, intr-o uzina de utilaje.

Delphi a investit, langa Iasi, 100 de milioane de euro intr-o unitate de productie de pompoe diesel.

Printre alte companii americane care au investit in Romania se mai numara Pepsico, Philip Morris, Cargill, Citibank, Coca-Cola, General Electric, IBM, Kodak, Microsoft sau UPC.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#investitii companii Romania, #investitii firme SUA, #recomandari AmCham economie Romania, #competitivitate economie Romania , #Investitii