Ce poate opri FRANCUL?

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 11:58
2317 citiri
Ce poate opri FRANCUL?

Francul elvetian nu se da batut. Moneda a crescut, miercuri,cu peste 2% fata de dolarul american, dupa ce guvernul de la Berna a anuntat un pachet de stimulare mai mic decat estimarile investitorilor.

Cu toate ca si-a pierdut din putere in luna august, francul are in continuare un avans de 9% fata de euro si 13,5% fata de dolar.

Moneda s-a apreciat, anul acesta, pe fondul indreptarii investitorilor catre investitii sigure, in contextul valului de incertitudine care a lovit piata.

Insa explozia francului cauzeaza probleme majore economiei Elvetiei, relateaza CNN.

O moneda nationala puternica scade atractivitatea bunurilor elvetiene si a turismului local (o sursa majora de venituri pentru aceasta tara).

"Supraevaluarea masiva a francului elvetian fata de euro si de dolar afecteaza anumite sectoare dependente de exporturi, cum ar fi industria si turismul", a declarat ministrul elvetian al Economiei Johann Schneider-Ammann, la inceputul acestei saptamani.

Ca sa complice si mai mult lucrurile, banca centrala a Elvetiei a decis, miercuri, sa nu-si modifice rezerva de bani.

"Cat de departe va ajunge francul depinde de actiunile Bancii Nationale a Elvetiei si de evolutia situatiei economice din zona euro", a declarat responsabilul pentru strategie monetara al Forex.com Brian Dolan.

La inceputul lunii, cresterea abrupta a francului a determinat Banca Nationala a Elvetiei sa intervina pentru stoparea ascensiunii.

Institutia a scazut ratele dobanzilor cat de mult posibil si a crescut cantitatea de bani de pe pietele financiare.

In acel moment, oficialii bancii au declarat ca francul este supraevalut masiv si ca puterea sa "ameninta dezvoltarea economiei si destabilizeaza preturile de pe piata elvetiana".

Intre timp, nu s-a schimbat nimic. Moneda este in continuare foarte puternica, insa scaderea de moment din august i-a dat o gura de oxigen bancii centrale.

Banca Nationata a Elvetiei "dispune inca de multe instrumente" pentru a controla aprecierea, crede Dolan.

Banca ar putea aplica o taxa pe depozitele straine, ceea ce inseamna ca ar deveni mai costisitor pentru investitori sa-si pastreze investitiile in franci. 

O alta solutie ar fi ca banca sa se intrepte catre rate negative ale dobanzilor.

"Elvetia are nevoie sa aplice o presiune continua asupra pietelor pentru a preveni inca o unda de soc", a mai spus Dolan. "Pe masura ce bate in retragere, investitorii de refugiaza tot mai mult in franc".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#curs valutar, #criza, #criza euro, #franc, #franc crestere, #curs franc euro, #curs franc dolar, #investitie franci , #Investitii