Cea mai grea toamna din ultimii 10 ani pentru economia romaneasca

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 09:21
1277 citiri
Cea mai grea toamna din ultimii 10 ani pentru economia romaneasca

Isi va reveni cererea de consum? Cat va fi cursul? De unde cash? De unde crestere fara credite? Cea mai grea toamna din ultimul deceniu vine cu o intrebare cruciala pentru mediul de business: sunt sanse sa revenim pe crestere pana la sfarsitul anului sau ne scufundam si mai adanc in recesiune.

Insuficienta cererii, blocajul financiar, ratele ridicate ale dobanzilor la credite si deprecierea leului sunt principalele amenintari pentru oamenii de afaceri. Toate acestea intr-un climat general complet incert, marcat de apropierea alegerilor prezidentiale care antreneaza noi tensiuni intre partidele aflate la guvernare - PD-L si PSD - si mineaza capacitatea Executivului de a lua decizii economice eficiente pentru grabirea iesirii din criza.

Blocajul financiar care s-a extins in economie nu va disparea prea repede din cauza ca pe de-o parte cererea de consum ramane foarte scazuta, iar pe de alta parte accesul la credite este in continuare restrans din cauza deteriorarii profilului de risc al companiilor si a scaderii apetitului bancherilor pentru noi expuneri.

In trimestrul II, consumul populatiei a scazut drastic, cu peste 13%, in timp ce declinul investitiilor din economie s-a ridicat la aproape 26%. Totusi, in acest mediu marcat de incertitudini sperantele se leaga de revenirea productiei industriale, care a urcat cu 4,5% trimestrul la trimestru.

Sansa supravietuirii multor companii se leaga insa doar de revenirea cererii in Europa de Vest, care incepe sa dea semne incurajatoare, cererea interna ramanand prabusita. Lipsa de lichiditati complica insa foarte mult afacerile. La nivelul lunii iulie, creditele pentru companii au scazut cu 5,3%, in conditiile in care soldul creditului privat a coborat pentru a sasea luna la rand.

Bancherul de investitii

Doru Lionachescu de la firma de consultanta in fuziuni si achizitii Capital Partners afirma ca efectele crizei nu se simt la nivel bancar pentru ca bancile au reusit sa acopere scaderea de profituri provocata de constituirea de provizioane din majorarea dobanzilor la clientii buni.

Astfel, de acum urmeaza perioada grea, in acest sfarsit de an, in care economia va intoarce catre banci "cadoul primit", adica majorarea de dobanzi.

Lionachescu afirma ca bancile nu au facut pana acum decat sa rostogoleasca finantari si in unele cazuri au acordat moratorii de trei luni la plata, dar piata nu se imbunatateste, deci mai tarziu sau mai devreme ele va trebui sa accepte si varianta preluarii de actiuni la companii pentru a nu se ingropa in pierderi.

"Bancile ar trebui sa accepte o parte din pierderi si sa negocieze preluarea de actiuni la companiile care nu-si pot achita datoriile. Prelungirea situatiei din prezent nu are avantaje pentru nimeni", a spus el. 

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#economie, # business, # investitii, # credite, # cerere , #Investitii