Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania incepe productia in 2013

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:50
4035 citiri
Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania incepe productia in 2013

Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania va incepe sa produca in primele zile din 2013, in Mehedinti, in urma unei investitii de 16,5 milioane de euro, au declarat reprezentantii grupului UTI, care va asigura lucrarile de montaj si instalatii.

Parcul, detinut de grupul portughez Efacec, se intinde pe o suprafata de 36 de hectare in localitatea Cujmir din Mehedinti

Instalatia va cuprinde 52.000 de panouri fotovoltaice si va produce anual o cantitate de energie care acopera necesarul pentru circa 5.000 de utilizatori casnici.

"Centrala este 100% ecologica si are o durata de viata de 20 de ani. La 31 decembrie vor fi incheiate toate lucrarile, iar statia va intra in functiune si va incepe sa produca energie din primele zile ale anului 2013", au spus reprezentantii UTI.

Efacec este un grup de companii cu sediul in Portugalia, avand 100 de ani de experienta in domeniul energetic si peste 4.500 de angajati. Grupul are activitati in peste 65 de tari la nivel mondial si afaceri de aproximativ 1 miliard de euro.

Portofoliul de activitati cuprinde domenii ca energie (transformatoare, aparatura de medie si inalta tensiune, service in domeniul energetic), inginerie si servicii, transport si logistica.

In cadrul proiectului, UTI va realiza lucrarile de infrastructura de acces, instalatiile electrice generale, automatizarile electrice si sistemul de securitate al obiectivului. Cifra de afaceri auditata a grupului UTI pentru anul 2011 a fost de 160 milioane de euro.

Actionariatul UTI este format din Tiberiu Urdareanu prin TIU Holdings (57,06%), PineBridge Investements (27,02%), actiuni alocate angajatilor cheie (9,90%) si alti actionari nominali (6%).

In Romania sunt instalate panouri fotovoltaice cu o putere cumulata de 13,1 MW, iar anul viitor ar urma sa fie construite alte unitati, de aproape 100 MW.

Companiile investesc in energia produsa in panourile fotovoltaice atrase de sprijinul acordat de stat prin sistemul certificatelor vezi. Certificatele verzi sunt acordate gratuit producatorilor de energie regenerabila, care le vand furnizorilor, obligati de legislatie sa le achizitioneze in cote anuale.

Astfel, producatorii de energie regenerabila castiga de doua ori, prin vanzarea electricitatii si prin comercializarea certificatelor verzi. Costul de achizitie a certificatelor verzi este transferat de catre furnizori in facturile emise clientilor finali.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Parc fotovoltaic investitie, #parc Mehedinti investitie, #parc fotovoltaic Romania , #Investitii