Cel mai pagubos contract al Romaniei a disparut. Dan Sova a depus plangere la DNA

Miercuri, 21 August 2013, ora 11:30
2141 citiri
Cel mai pagubos contract al Romaniei a disparut. Dan Sova a depus plangere la DNA
Dan Sova, sursa foto: Rtv

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, a depus plangere la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru disparitia contractului incheiat de statul roman cu americanii de la Bechtel.

"Nu avem de unde sa stim cine l-a furat. Noi in plangere nu spunem ca a fost furat de cineva anume, ci ca este furat, nu mai este de gasit. Sa afle Parchetul cine l-a furat. Sper sa il gaseasca procurorii. Numai doamna Boagiu poate sa-si imagineze ca l-am furat eu. Cu aceasta ocazie, sper ca nu ma va mai acuza nimeni ca l-am luat eu", a afirmat Dan Sova, citat de agentia de presa r/News.

Ministrul crede ca solutionarea cererii sale nu ar trebui sa dureze foarte mult. De asemenea, prin depunerea plangerii la DNA urmeaza sfatul premierului Victor Ponta, care ii spunea sa reclame la Parchet lipsa originalului, pentru a afla unde se afla.

"Este extrem de bizar ca in toti acesti ani, in care s-a tot renegociat acel contract, nimeni nu stia unde e contractul pana l-a cerut Sova. El, sigur, a avut copia legalizata, a avut toate celelalte cand a lucrat la reziliere. Primul exemplar, cel de la CNADNR de atunci, cum se numea, pur si simplu nu este in arhiva CNADNR", a declarat marti seara premierul Victor Ponta, intr-o emisiune la Romania TV.

Anca Boagiu a depus plangere la DNA impotriva lui Sova

Prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu a anuntat, la inceputul lunii august ca a depus o plangere penala impotriva ministrului Dan Sova, pe care il acuza de "o actiune suspecta de ascundere" a contractului semnat in 2003 intre Guvernul Adrian Nastase si firma Bechtel.

"Am depus astazi, 7 august, plangere penala cu nr. inregistrare 11.258 la Parchetul General, impotriva lui Dan Sova, pentru actiunea suspecta a ministrului reclamat de ascundere a contractului original Bechtel semnat in anul 2003 de Guvernul Adrian Nastase. Il acuz public pe Dan Sova de faptul ca ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Nastase in anul 2003, unul dintre cele mai costisitoare contracte asumate vreodata de un Guvern al Romaniei. Intentia lui Dan Sova este evidenta: vrea sa-l apere pe fostul sau sef de partid. Altfel, imi pun intrebarea: cui, din PSD, ii este frica de contractul parafat de un alt Guvern PSD?", afirma Anca Boagiu.

Cel mai pagubos contract din istoria Romaniei

Varianta originala a contractului, semnata de fostul premier Adrian Nastase, in 2003 a trecut prin cateva schimbari, care nu "garantau" decat o calitate mai proasta, dar mai scumpa.

Contract cu Bechtel ar fi trebuit sa aduca statului roman 415 kilometri de autostrada, intre Brasov si Bors, al carui pret total ar fi trebuit sa fie de 2,2 miliarde de euro, conform intelegerii initiale din 2003.

In final, Romania nu s-a ales decat cu 52 de kilometri si cu un gol bugetar de milioane de euro. Americanii, desi nu au muncit prea mult, au fost "rasplatiti" cu despagubiri de 37,2 milioane de euro si datorii de 50 de milioane de euro, in urma rezilierii contractului.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Dan Sova plangere DNA, #Bechtel contract Romania, #autostrada transilvania bechtel , #Investitii