Comisia Europeana avertizeaza marile companii: Nu negociati pe cont propriu cu Marea Britanie ca n-o sa va mearga!

Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 16:33
5463 citiri
Comisia Europeana avertizeaza marile companii: Nu negociati pe cont propriu cu Marea Britanie ca n-o sa va mearga!
Foto: Wikimedia

Nu ramane loc de intelegeri preferentiale intre companiile din UE si guvernul de Londra, a anuntat seful Comisiei Europene, Jean Claude Junker.

Junker a declarat ca a sezizat unele incerari ale firmelor de pe continent de a-si asigura anumite avantaje in relatia cu autoritatile britanice si s-a simtit obligat sa ia atitudine in fata acestor interferente ale mediului de afaceri in povestea Brexit, anunta Hurriyet Daily News.

"Am observant o serie de incercari din alte tari, in special in randul companiilor din industrie, de a negocia intelegeri cu Marea Britanie inainte ca celelalte 27 de state membre sa isi spuna cuvantul in privinta relatiei viitoare cu Londra.

Le-am cerut sa nu mai intervina in aceasta dezbatere, deoarece vor avea de-a face cu mine; le atrag atentia ca este o negociere intre 27 de tari membre UE si Marea Britanie", a explicat Jean Claude Junker, cu ocazia unui interviu acordat ziarului belgian Le Soir.

In afara suspiciunilor pe care seful CE le manifesta fata de interesul companiilor din Europa de a-si aranja o relatie preferentiala cu autoritatile britanice, un alt avertisment este repetat tot mai des de oficialii UE.

Acesta vizeaza interdictia pusa liderilor de state din Europa de a nu negocia nimic clar cu Marea Britanie pana in clipa in care seful guvernului de la Londra nu va anunta declansarea oficiala a procedurii de iesire din UE.

Termenul oficial inaintat de premierul Theresa May este luna martie a anului viitor.

Nissan, un semn de intrebare

Afacerea Nissan, cea prin care producatorul auto a cerut in mod public asigurari si eventuale daune platite de guvernul londonez pentru cazul in care Brexit se va dovedi o catastrofa, urmat de anuntul subit de a creste productia la fabrica din Sunderland, a ramas inca un mister pentru majoritatea analistilor, aminteste The Guardian

Pana si peste Canalul Manecii intelegera bifata intre ministrul britanic pentru Mediul de Afaceri, Greg Clark, si seful Aliantei Renault-Nissan, Carlos Goshn, starneste intrebari asupara legalitatii acesteia, cata vreme statelor membre le este interzis sa acorde subventii pentru companii.

Cu intelegerea pastrandu-si inca aura de mister, reprezentantii CE s-au multumit sa constate doar ca, in acest caz, guvernul de la Londra nu a notificat Bruxellesul asupra unei interventii in baza legislatiei privind acordarea ajutorului de stat.

In acelasi timp insa, glasul cel mai puternic al opozitiei britanice din ultimele luni, cel al lui Jeremy Corbin, s-a facut auzit pentru a avertiza asupra pericolelor pe care le ridica aceasta secretomanie.

"Daca au fost oferite anumite avantaje si, cu siguranta ai toate motivele sa faci asta pentru reprezentantii unei industrii sau ai unui mare producator, atunci te vei trezi cu ceilalalti care vor intreba pe buna dreptate: si cu noi cum ramane?".

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#afaceri Brexit, #companii marea britanie, #acord guvern Nissan, #negocieri Marea Britanie UE , #Investitii