Companiile straine au investit 460 mil. in Romania in 2011 in capacitati de productie

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 09:18
3291 citiri
Companiile straine au investit 460 mil. in Romania in 2011 in capacitati de productie

Valoarea investitiilor realizate in Romania de principalele companii straine care au inaugurat capacitati noi de productie in anul 2011 se ridica la 461,5 milioane euro, fiind create, astfel, 4.550 noi locuri de munca, arata o analiza realizata de Andreea Paul Vass, consilier de stat al premierului Emil Boc.

Potrivit sursei citate, Romania ramane o locatie fertila pentru cresterea si dezvoltarea proiectelor de investitii, atat din surse straine, cat si autohtone.

Investitiile au vizat industria alimentara, productia de panouri solare si echipamente electronice si sectorul componentelor auto.

"Cu toate ca zona de vest a tarii si orasul Bucuresti sunt in mod traditional principalii destinatari ai investitiilor, firmele straine s-au orientat mai mult in anul 2011 spre regiunile de nord-est si sud ale tarii", se arata in sursa citata.

"Tendinta de repartizare echilibrata a investitiilor contribuie la rezolvarea problemei decalajelor economice dintre regiuni, conduce la crearea de locuri de munca si implicit, la cresterea nivelului de trai inclusiv in zonele mai putin favorizate".

Cel mai mare proiect de investitii din 2011: 93 milioane de euro la Lehliu Gara

"Cel mai mare proiect de investitii a tintit unul dintre sectoarele strategice pentru o economie verde si eficienta energetic: domeniul biocombustibilor. Firma Prio Foods (Martifer) din Portugalia a profitat de avantajele competitive pe care Romania le detine la acest capitol si a investit 93 milioane euro la Lehliu Gara, in judetul Calarasi, creand 90 locuri de munca", arata analiza.

De asemenea, Firma Olympus Dairy din Grecia, cu activitate in domeniul industriei alimentare, a demarat o investitie de 55 milioane euro in judetul Brasov, prin care au fost create 80 noi locuri de munca. Delphi Diesel a creat, pentru inceput, 526 locuri de munca in judetul Iasi, printr-o investitie de 49,5 milioane euro.

Firma a anuntat deja ca va ajunge la 2.000 de angajati, prin extinderea investitiei existente ca urmare a ajutorului de stat de 24,8 milioane euro pe care il va primi de la Ministerul Finantelor Publice. Valoarea totala a investitiei de la Iasi se ridica la 155 milioane euro, releva studiul.

Investitorii straini s-au orientat catre piata auto din Romania

Alte trei companii straine care isi desfasoara activitatea in industria auto au realizat investitii noi in 2011. Este vorba de Honeywell Frictions, care a investit 58,7 milioane euro si a creat 300 locuri de munca la Ploiesti, compania americana IAC (International Automotive Components), care a realizat o investitie de 58 milioane euro si a creat 400 locuri de munca la Bals, in judetul Dolj, si de compania germana Continental AG. Cu o investitie de 15 milioane euro, au fost create 300 locuri de munca in Carei, judetul Satu-Mare. Cele trei firme urmeaza sa primeasca ajutor de stat in valoare de 39,6 miliarde euro, acordat de Ministerul Finantelor Publice.

Investitiile romanesti s-au alaturat celor straine pe tot parcursul anului 2011. Investitorii romani au apelat atat la surse din fonduri europene, cat si la capacitati proprii de finantare pentru a-si dezvolta afacerile.

Firmele private au contractat proiecte cu finantare din fonduri europene care au vizat domenii de interes major, precum cercetarea si dezvoltarea, domeniul farmaceutic sau infrastructura de apa.

Platforma de Cercetare Farmaceutica avansata, al carui beneficiar este SC Polipharma Industries SRL, cu o valoare de 16,67 milioane euro, sau proiectul privind dezvoltarea Laboratorului de Cercetare Tehnologica a sistemelor de iluminare LED pentru industria nationala de autoturisme derulat de firma Microelectronica S.A, in valoare de 15,81 milioane euro, sunt doar cateva exemple. Proiectele au fost demarate in anul 2011 si vor fi finalizate pe parcursul anilor urmatori, releva Andreea Paul Vass.

Romanii au sesizat oportunitatile de investitii cu bataie pe termen lung in sectorul energetic sau din cel medical

"Un proiect de investitii care a devenit realitate in prima jumatate a anului trecut a fost cel privind valorificarea energetica a deseurilor organice prin gazeificare, realizat la Sacele, judetul Brasov".

"Investitia, de tipul eco-solution, reprezinta punerea in practica a unei inventii romanesti pentru transformarea gunoiului menajer in sursa de energie si s-a ridicat la aproximativ 37 milioane euro. Un alt exemplu este Fabrica de detergenti de la Tiparesti, judetul Prahova, deschisa la inceputul anului 2011, ca urmare a unei investitii totale de peste un milion de euro".

"Domeniul medical se imbogateste si el cu noi investitii in spitale private. Este vorba, de pilda, de Sanador si Delta Hospital, care au investit 53 milioane euro pentru structuri spitalicesti cu peste 340 de paturi in total. Investitii asemanatoare au fost realizate de MedLife in diverse locatii din tara', precizeaza analiza citata.

Potrivit consilierului de stat al prim-ministrului, o serie de firme straine si-au anuntat deja intentia de a investi in Romania, iar valoarea investitiilor aflate in stadiu de intentie in portofoliul CRPCIS se ridica momentan la 71 milioane euro. Acestea prefigureaza crearea a 1.220 noi locuri de munca in acest an.

Este vorba despre compania Tenaris din Argentina, Dana Holding Corporation din SUA, Amiantit Pipe Systems din Arabia Saudita sau Ness Tech din Israel. Sectoarele de interes pentru investitori raman cel al componentelor auto, al materialelor de constructii sau domeniul IT&C. Pe langa acestea, doua firme straine - firma germana Bosch si de compania italiana De'Longhi - au anuntat realizarea de investitii in parcul industrial Tetarom III de la Jucu, dupa plecarea Nokia', releva analiza.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitii Romania 2011, #companii investitii Romania 2011, #proiecte investitii Romania 2011 , #Investitii