Concurenta a avizat schema de ajutor de stat de 28,4 mil euro pentru retelele de energie si gaze

Miercuri, 05 August 2009, ora 15:13
1568 citiri
Concurenta a avizat schema de ajutor de stat de 28,4 mil euro pentru retelele de energie si gaze

Consiliul Concurentei a avizat schema de ajutor de stat privind "Sprijinirea investitiilor in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale", bugetul total pentru aceasta fiind de 28,4 mil. euro, se arata intr-un comunciat remis miercuri de institutie, preluat de NewsIn.

De asemenea, Consiliul Concurentei a transmis Comisiei Europene notificarea acesteia, iar schema, initiata de Ministerul Economiei va fi pusa in aplicare dupa obtinerea aprobarii din partea forului comunitar.

Astfel, ajutoarele de stat se vor acorda sub forma de alocari financiare nerambursabile, atat din fonduri comunitare, cat si din fonduri nationale.

Schema se va desfasura pana in 2013, bugetul total alocat pentru aceasta fiind de 28.400.000 euro.

Proiectele de investitii pot fi realizate in oricare dintre regiunile Romaniei si trebuie mentinute in locatia respectiva minimum trei ani in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, respectiv cinci ani in cazul intreprinderilor mari.

"Prin aceasta schema de ajutor de stat se urmareste sustinerea investitiilor in retelele de distributie de energie electrica si gaze naturale, astfel incat sa se reduca pierderile, sa creasca securitatea in furnizare si sa se evite situatiile de criza si, binenteles, sa se atinga standarde ridicate de calitate spre beneficiul tuturor consumatorilor", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Potentialii beneficiari sunt intreprinderi care detin in proprietate retelele de distributie a energiei electrice si gazelor naturale, care fie sunt operatori de distributie a energiei electrice sau a gazelor naturale, fie au incheiat acte juridice cu acesti operatori de distributie prin care se reglementeaza modul de folosire a retelelor sau a statiilor aflate in proprietatea lor.

Valoarea maxima acordata a ajutorului de stat este 40% din costurile eligibile ale investitiilor pentru cei care investesc in regiunea Bucuresti-Ilfov si 50% pentru celelalte sapte regiuni de dezvoltare.

De asemenea, pentru intreprinderi mici se acorda bonus de 20%, iar pentru cele mijlocii bonusul este de 10%.

In ceea ce priveste solicitantii, pentru a fi eligibii acestia trebuie sa nu fie in dificultate economico-financiara, sa nu fie subiectul unei proceduri nefinalizate de recuperare a unor ajutoare de stat declarate ilegale si incompatibile sau utilizate abuziv, sa faca dovada capacitatii de co-finantare a proiectului.

De asemenea, acestia nu trebuie sa aiba datorii la bugetele de stat si locale privind plata taxelor si altor contributii peste limitele prevazute de legislatia nationala in vigoare si sa dispuna de resursele umane necesare pentru implementarea proiectului.

Aceasta schema de ajutor de stat a fost elaborata in aplicarea Axei prioritare 4 "Cresterea Eficientei Energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice" din cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice". 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#investitii, # energie, # gaze, # fonduri, # CE , #Investitii