Consecintele crizei: Companiile renunta la creditorii europeni si se muta in SUA

Marti, 29 Mai 2012, ora 12:16
1496 citiri
Consecintele crizei: Companiile renunta la creditorii europeni si se muta in SUA

Criza financiara determina reprezentantii marilor companii sa renunte la bancile si finantatorii locali si sa apeleze la institutiile financiare din SUA pentru imprumuturi.

Companiile europene au imprumutat 14,4 miliarde de euro (aproximativ 18 miliarde de dolari) ceea ce a determinat o dublare nivelului imprumuturilor acordate in 2011 care nu depasea 6,7 miliarde de euro, potrivit unui raport S&P citat de Wall Street Journal.

Ingrijorarile legate de situatia economica din Europa au crescut in ultima luna in special din cauza alegerilor din Grecia care au redeschis problema iesirii tarii din zona euro. Noile alegeri au fost stabilite pentru 17 iunie.

In timp, temerile legate de situatia precara a bancilor din Spania, a patra economie din zona euro s-au adancit. Vineri, guvernul Spaniei a anuntat nationalizarea efectiva a unuia dintre cei mai mari creditori ai tarii, Bankia din cauza creditelor neperformante.

"Mutarea" facuta de guvernul tarii ar fi starnit ingrijorarea investitorilor care considera ca revenirea sectorului bancar spaniol ar putea costa mai mult decat poate gestiona tara.

Unul dintre riscurile pe care companiile europene care se imprumuta in SUA trebuie sa si-l asume este acela ca in situatia in care nivelul imprumuturilor catre companii creste in SUA, se inregistreaza o scadere in Europa. Practic, companiile europene si-ar putea reduce optiunile de finantare, ceea ce ar determina si o crestere a costurilor.

Unele dintre cele mai mari companii din Europa, care au nevoie de imprumuturi cum ar fi Formula Unu sau Ineos Group au cautat in SUA au cautat in SUA cumparatori pentru cel putin jumatate din creditele lor, potrivit Thomson Reuters.

Companiile europene sunt nevoite sa isi diversifice portofoliul surselor de finantare, a precizat Ken Young, senior manager CVC care detina Formula Unu.

Grupul, care se pregateste de o listare publica initiala la Singapore, s-a impumutat recent de 1,4 miliarde de dolari cu scadenta in 2017 care a ffost acordat atat de creditori din Europa cat si din SUA.

Cu toate acestea, companiile nu renunta definitiv la Europa. Spre exemplu, producatorul german de piese auto, Schaeffler AG a vandut in februaria 8 miliarde din creditele detinute unui investitor european. O alta parte a datorie a fost se pare totusi vandut si in SUA pentru ca reprezentantii companiei nu au reusit sa gaseasca un investitor european dispus sa acopere intreaga suma.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza financiara Europa, #creditori Europa, #companii creditori SUA, #credite companii Europa SUA , #Investitii