Consiliul Investitorilor Romani solicita autoritatilor masuri ferme de combatere a economiei subterane

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 08:29
1824 citiri
Consiliul Investitorilor Romani solicita autoritatilor masuri ferme de combatere a economiei subterane

Consiliul Investitorilor Romani organizeaza miercuri, la Palatul Parlamentului, o conferinta nationala, la care au fost invitati sa participe antreprenori autohtoni, precum si reprezentanti ai Guvernului si Presedintiei.

Principalele masuri ce vor fi supuse dezbaterii publice se refera la revenirea TVA la 19 %, scaderea contributiilor sociale pe salarii, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, stoparea majorarilor galopante a preturilor la energie si reluarea decontarilor accizei la motorina in agricultura.

Consiliul Investitorilor Romani, structura de reprezentare al Asociatiei "Forumul Investitorilor Autohtoni", avertizeaza asupra cresterii fara precedent a evaziunii fiscale din Romania care conduce la concurenta neloiala si solicita autoritatilor masuri ferme pentru combaterea economiei subterane.

Investitorii autohtoni subliniaza ca, pe fondul fiscalitatii si birocratiei excesive, Romania se afla in topul tarilor cu cea mai scazuta colectare a taxelor si a impozitelor, in special la TVA si contributii sociale. Doar ca urmare a majorarii TVA de la 19 % la 24 %, dar si a ineficientei organelor de colectare si control, Romania colecteaza mai putin de 50 % din TVA, iar bugetul statului pierde aproximativ 20 de miliarde de euro.

"Presiunea asupra companiilor oneste devine pe zi ce trece tot mai mare, cauzand grave dificultati financiare. In acest context, Consiliul Investitorilor Romani supune dezbaterii publice un set de masuri menite sa duca la scaderea evaziunii fiscale, prin reducerea fiscalitatii, dar si a birocratiei si a ineficientei organelor de colectare si control", a declarat Ioan Niculae, proprietar al grupului de firme InterAgro si presedinte al Consiliului Investitorilor Romani.

"Nu mai este un secret pentru nimeni ca majorarea TVA-ului la 24% nu a adus nici pe departe rezultate benefice economiei noastre, in schimb a generat o avalansa de efecte negative, culminand cu o crestere semnificativa a evaziunii fiscale. Consider ca procentul de 19% la TVA poate aduce o reechilibrare a balantei de plati la nivelul bugetului, crestere a consumului si diminuarea evaziunii fiscale", a declarat Radu Timis, proprietar al grupului de firme CrisTim si membru al Consiliului Investitorilor Romani.

Radu Enache, proprietar ContinentalHotels si membru al Consiliului Investitorilor Romani, a mentionat costul salarial cu forta de munca care reprezinta o "corvoada" sociala pentru o activitate care este corecta si transparenta din punct de vedere al platii taxelor.

"Contributiile sociale pe salarii, dincolo de faptul ca aproape egaleaza venitul net primit de un angajat, cu alte cuvinte aproape dubleaza cheltuiala angajatorului, cuprinde 'dari' catre stat care nu se reintorc in serviciile primite", a declarat Radu Enache.

"Consider ca prin activitatea sa, Consiliul Investitorilor Romani trebuie sa militeze pentru promovarea si sustinerea competentei in industrie, renuntarea la importuri, incurajarea producatorilor romani si acceptarea faptului ca teoria conform careia tot ceea ce e strain e bun este extrem de pagubitoare pentru tara", a spus Valer Blidar, presedinte al companiei Astra Vagoane Calatori si membru al Consiliului Investitorilor Romani.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#investitori romania, #economie subterana Romania, #evaziune fiscala Romania , #Investitii