Consiliul investitorilor straini avertizeaza ca in Romania sunt incalcate principii fundamentale pentru o tara moderna

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 15:58
3145 citiri
Consiliul investitorilor straini avertizeaza ca in Romania sunt incalcate principii fundamentale pentru o tara moderna
Foto: CC0 Creative Commons

Renuntarea la regulile de guvernanta a companiilor de stat este inca o masura care adanceste sentimentul de neincredere, atrag atentia reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (CIS), intr-un comunicat de presa transmis miercuri AGERPRES.

"Comunitatea membrilor Consiliului Investitorilor Straini observa, in ultima perioada, o crestere semnificativa a neincrederii in institutiile publice, atat a mediului de afaceri (FIC business sentiment index), dar si a cetatenilor (cel mai recent Eurobarometru), din cauza numeroaselor modificari legislative care afecteaza economia si domnia legii in Romania. Pe agenda politica a autoritatilor se regasesc o serie de decizii care, in opinia noastra, vor duce la slabirea statului de drept si a cadrului normativ necesar unei economii moderne", noteaza comunitatea membrilor CIS.

In viziunea acestora, o serie de decizii ale Parlamentului Romaniei incalca elemente si principii fundamentale pentru o tara moderna. Printre acestea sunt amintite adoptarea de catre Parlament a unei legi prin care sunt exceptate majoritatea companiilor de stat de la regulile transparentei si managementului profesionist, apoi interferenta din ce in ce mai vizibila a politicului in activitatea autoritatilor de reglementare, care ar trebui sa fie independente, si, nu in ultimul rand, propuneri legislative care pun sub semnul intrebarii separatia puterilor in stat si capacitatea sistemului de justitie de a veghea la respectarea legilor.

"Sunt astfel incalcate elemente si principii fundamentale pentru o tara moderna, cu o economie competitiva care sa asigure bunastare cetatenilor ei. Aceste decizii luate fara consultare si fara o informare corecta a publicului si a mediului de afaceri vor oferi in continuare argumente suplimentare pentru adancirea neincrederii.

In plus, renuntarea la aplicarea regulilor guvernantei corporative in companiile de stat, va face imposibila aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) , obiectiv asumat in capitolul de politica externa al programului de guvernare.

Potentialul pe termen lung al Romaniei, inclusiv de a ajunge una dintre cele mai importante economii ale UE, poate fi atins prin canalizarea energiilor catre un astfel de obiectiv major si prin respectarea principiilor de transparenta, stabilitate si predictibilitate", sustin reprezentantii CIS.

Consiliul Investitorilor Straini numara, in prezent, 130 de companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta un segment important din investitiile straine directe in Romania, cumuland impreuna mai mult de 180.000 de angajati si o cifra de afaceri totala ce reprezinta aproximativ 25% din PIB-ul Romaniei.

Obiectivul principal al CIS a fost si ramane promovarea cresterii economice sustenabile, care sa aiba la baza un climat din ce in ce mai bun pentru investitii in Romania.

CIS a lansat platforma Va urma.ro prin care se propune ca Romania sa fie a zecea economie a UE in urmatoarele doua decenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#consiliul investitorilor straini romania , #Investitii