Constantin Nita: Romania este o alternativa viabila pentru investitorii israelieni

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 09:30
1504 citiri

Romania este o alternativa viabila pentru investitorii israelieni, oferind multiple avantaje, atat ca membru al Uniunii Europene, cat si din punctul de vedere al pozitiei geografice si mediului investitional, a subliniat, marti, ministrul Economiei, Constantin Nita, in cadrul unei intalniri cu ministrul Infrastructurii Nationale, Energiei si Resurselor de Apa al Statului Israel, Silvan Shalom.

Constantin Nita a mai mentionat, in cadrul intalnirii, la care au participat si ambasadorul Israelului in Romania, Dan Ben-Eliezer, si reprezentanti ai unor importante companii israeliene din domeniile energetic, gaze naturale si management-ul resurselor de apa, ca Romania constituie una dintre cele mai atractive destinatii pentru investitorii interesati sa patrunda sau sa-si consolideze pozitia in Europa, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat al ME, desfasurarea celei de-a doua sedinte comune a guvernelor roman si israelian, la Ierusalim, in data de 24 iunie 2014, a marcat atingerea unui nou stadiu al relatiilor bilaterale, iar intalnirea de marti a fost o buna ocazie pentru cei doi demnitari de a analiza in detaliu evolutia acestora.

Cu aceasta ocazie, au fost abordate teme referitoare la problematica energetica globala si regionala, avand in vedere atat pozitiile de consumator de materii prime energetice ale celor doua tari, cat si faptul ca Israel va deveni in curand exportator de gaze naturale.

In cadrul discutiilor, ministrul roman al Economiei si ministrul israelian al Infrastructurii Nationale, Energiei si Resurselor de Apa au convenit ca exista un potential important pentru realizarea unor proiecte de cooperare in domenii de tehnologie avansata pentru dezvoltarea in Romania de produse ale industriei aeronautice si electronice, tehnologia informatiei, comunicatii, industria farmaceutica, industria alimentara, agricultura etc.

De asemenea, firmele israeliene pot participa la realizarea unor proiecte in domeniul infrastructurii rutiere, energiei, alimentarea cu apa si canalizare, tratarea apei, dar si in proiecte in domeniile industrie, agricultura, financiar-bancar si asigurari, imobiliar, comercial etc.

Pe de alta parte, companiile romanesti pot intra in parteneriate cu firme israeliene pentru proiecte in Israel sau pe terte piete, mai ales in constructii (inclusiv lucrari de infrastructura), petrol si gaze, energie, infrastructura rutiera si feroviara.

Schimburi comerciale de jumatate de miliard de dolari anul trecut

Statul Israel este un partener economic important al Romaniei, in anul 2013 inregistrandu-se cel mai ridicat nivel al schimburilor bilaterale, precum si cel mai ridicat nivel al exportului in Israel. Schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 491,8 milioane dolari, cu 5,7% mai mult decat in 2012, exportul romanesc fiind de 374,1 milioane dolari (crestere cu 28,8%), iar importul din Israel de 117,7 milioane dolari.

Principalele grupe de produse exportate in Israel, in anul 2013, au fost: produse minerale (28,8%), produse vegetale (14,2%), produse alimentare (10,3%), produse din lemn (10,2%), masini si echipamente (9,3%), animale vii (6,7%), mobila (2,0%), produse din metal (5,6%), mijloace de transport ( 4,6%),

In primele sase luni ale anului 2014 s-a inregistrat o crestere a schimburilor bilaterale, fata de perioada similara din 2013, cu 2,5%, iar a exportului romanesc cu 4,6%.

Conform datelor din evidenta Oficiului National al Registrului Comertului, la 31 iulie 2014, investitiile israeliene directe in Romania insumau 80,5 milioane dolari, reprezentand capitalul social total subscris la 6.664 societati comerciale cu capital israelian, pozitionand Statul Israel pe locul 33 in clasamentul investitiilor straine directe. AGERPRES/(AS-editor:Nicoleta Gherasi)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Constantin Nita investitii Romania, #investitori israelieni Romania , #Investitii