Dan Nica: Bancile practica dobanzi extrem de mari, fara vreo ratiune economica

Vineri, 08 Mai 2009, ora 15:31
2243 citiri
Dan Nica: Bancile practica dobanzi extrem de mari, fara vreo ratiune economica

Nivelul actual al dobanzilor la creditele pentru investitii este nerealist si nu poate fi sustinut de firmele romanesti, impiedicandu-le dezvoltarea, asa ca sistemul bancar intern trebuie sa-si corecteze comportamentul, a declarat, vineri, la Galati, vicepremierul Dan Nica, potrivit Newsin.

"Am inteles ca trebuie sa dam atentia cuvenita sistemului bancar, dar si sistemul bancar trebuie sa inteleaga ca trebuie sa aiba un comportament din punct de vedere economic care sa fie, daca nu ireprosabil, cel putin in conformitate cu ce se intampla in toate tarile Uniunii Europene.

Nu cred ca nivelul actual al dobanzilor este unul realist si care sa fie bazat pe vreun criteriu care sa poata sa fie sustinut.

Cred ca este o pofta usor cam mare de castig a bancilor si nu cred ca o dobanda de 30% la credite pentru investitii are vreo ratiune economica.

Firmele romanesti nu se ocupa nici cu traficul de arme, nici cu traficul de droguri si nu cred ca un asemenea nivel de dobanzi poate fi sustinut in vreun fel.

Avertismentul meu este extrem de serios: sa se tina cont de ceea ce inseamna regulile de functionare ale unei economii pentru ca si sprijinul pe care il primesc este unul substantial si n-as dori sa uite de unde a pornit aceasta criza economic", a afirmat vicepremierul Dan Nica.

Oficialul guvernamental a raspuns, astfel, unei intrebari legate de dificultatile intampinate de firmele romanesti in a accesa credite bancare pentru a-si sustine proiectele cu finantare europeana. Discutia a avut loc in contextul in care vicepremierul a anuntat ca va sustine, duminica, o videoconferinta cu prefectii si cu factorii responsabili din teritoriu pe tema accesarii fondurilor comunitare, capitol la care Romania are intarzieri.

"La videoconferinta de duminica, discutam despre fondurile europene si accesarea acestora. Vreau sa fie toti foarte atenti la acest subiect pentru ca sunt proiecte care sunt castigate, nu s-au organizat licitatiile, sunt intarziate si toate aceste lucruri nu fac decat sa nu avem cu totii efectele pe care ni le-am dorit: cetatenii sa vada efectele proiectelor europene, economia Romaniei sa vada banii europeni intrand in circuitul economic. Acest lucru va fi tratat cu foarte mare seriozitate", a declarat, vineri, Dan Nica.

Vicepremierul a mentionat ca Executivul are o situatie pe judete a proiectelor care sunt cu avertizare si care sunt elementele care trebuie avute in vedere

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bancar, #creditare, #dobanzi, #investiti, #nica, #sistem , #Investitii